Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam drept?

Amerikanerne DNA-tester likrester etter at en såkalt «Saddam-konvoi» ble bombet forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialistene skal ifølge den britiske avisa The Observer ha utført testene i går kveld.

Amerikanske militære kilder hevder likrestene tilhører Saddam Hussein og en av hans sønner. Restene ble hentet ut fra en konvoi av kjøretøy som ble bombet av amerikanske styrker forrige uke, etter at amerikanerne skal ha mottatt «sikker informasjon» på at den tidligere irakiske diktatoren og medlemmer av hans familie var på vei gjennom ørkenen mot Syria.

Kjøretøyene i konvoien bestod av flere luksuskjøretøy.

Avlyttet telefonsamtale

Angrepet mot reisefølget ble igangsatt forrige onsdag etter at en samtale via satelitt-telefon ble fanget opp av amerikansk etterretning. Samtalen involverte enten Saddam Hussein eller en av hans sønner.

Meldingene om angrepet og funnene som ble gjort etter bombingen er foreløpig ikke bekreftet av Pentagon.

Andre militære kilder har likevel antydet at de er optimistiske og at DNA-testene vil vise at både Saddam og minst én av hans to sønner, Uday og Qusay, var blant de drepte i angrepet. De samme kildene understreket samtidig at det foreløpig ikke foreligger endelig bevis for identiteten til de drepte.

Sammenheng?

Bombingen av det ekslusive reisefølget kom bare to dager etter at en av de mest sentrale navnene på USAs famøse kortstokk, Abid Hamad Mahmud, ble arrestert av amerikanske myndigheter. Mahmud var en av Saddams nærmeste medarbeidere, og han skal ifølge Washington Post ha gitt viktig informasjon om Saddams oppholdssted til amerikanske myndigheter.

Han skal ha fortalt at Saddam og hans to sønner overlevde krigen og at de deretter flyktet til Syria sammen med Mahmud selv. Uvisst av hvilken grunn skal de ha måttet forlate Syria før de returnerte til Irak.

Det hersker likevel tvil om sannhetsverdien i Mahmuds opplysninger. En høytstående amerikansk funksjonær sier det er uvisst om Mahmud forteller sannheten, eller om han bare referer rykter.

INFORMANT: Saddam Husseins kanskje mest betrodde medarbeider, Abid Hamad Mahmud, ble <a href='http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/06/18/371517.html'>onsdag</a> fanget av amerikanske myndigheter. Han kan ha videreformidlet viktig informasjon om Saddam Hussein og hans families oppholdssted.
DREPT? Saddam Hussein poserer sammen med sine to sønner, Uday (t.v.) og Qusay.