Saddam dyrkes som en gud

BAGDAD (Dagbladet): Etter gårsdagens avtale med FN dyrkes Iraks president Saddam Hussein som en gud av store deler av sin egen befolkning. Ved bredden av Tigris drev rundt hundre unge gutter våpentrening og eksersis like etter at avtalen om fortsatt våpeninspeksjon ble kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I angivelig lykkerus over at Saddam ser ut til å ha forhindret et amerikansk angrep, kla tret guttene opp på det stedlige Saddam-monumentet og sang soldatviser for Dagbladet.

- Alle elsker Saddam, erklærer den pensjonert generalen Mohammed Yassin. To timer hver dag, fem gan ger i uka, driver han våpentrening og ideologisk opplæring for ungdomsskoleelevene.
Helt fra Saddam Hussein tok makten i Irak 16. juli 1979 har uhemmet persondyrkelse vært et grunnleggende element i arbeidet for å beholde regimets legitimitet og opprettholde nasjonalstaten. Og i går var tida inne for å feire.

- Dette er virkelig gode nyheter. Vi er glade for avtalen Saddam Hussein har inngått for oss, sier general Yassin.

Smørsangere

I går viste irakisk fjernsyn timelange programmer for å hylle Saddam. Før og etter alle nyhetsendinger sto musikkvideoer på programmet, med presidenten i hovedrollen.

Mens henrykte smørsangere av ulikt kaliber framførte smektende Saddam-ballader, ble det vist filmklipp fra den travle hverdagen for lederen av Baath-partiet og Det revolusjonære kommandorådet.
Ikke minst preges innslagene av Saddams omfangsrike garderobe.

Her er Saddam i sjeikedrakt med gullbesetning, i hvit dress, i mørk dress, i T-skjorte, i rutete skjorte med lisseslips, i boblevest og butlerhatt, men aller oftest i militært antrekk med tilhørende beret.

Han skyter i lufta med pistol foran ekstatiske folkemengder, røyker sigar mens han fikler med et gevær, snakker i telefonen med fremmede statsledere, klemmer forskremte småunger eller lytter forståelsesfullt til gravide fattigjenter.

Han leser bøker og går til moskeen, inspiserer industrianlegg og klemmer gamle mennesker og vakre kvinner.

En helt

- Saddam Hussein er ikke bare president. Han er en helt. For vanlige irakere er han mannen som bygde opp det nye Irak. Han forvandlet et fattig jordbruksland til en moderne industrinasjon, sier sjefredaktør Salah Al Muchtar i avisa Al Jumhuriya (Republikken).

- I USA henges George Washington fremdeles opp på alle vegger. Det er ikke noe rart i at vi har bilder av Saddam på våre. Han er den eneste mannen i regionen som har motstått USAs forsøk på kolonialisering. Saddam har gitt folk en ny hverdag, sier sjefredaktøren.
- Men presidenten har også brakt sitt folk mye lidelse, gjennom to kriger og sju år med sanksjoner?

- Det er en stor løgn. Sanksjonene er innført av FN og USA, ikke av Saddam Hussein.
Selv har Al Muchtar to Saddam-bilder på veggen bak seg, et portrett, og et der han selv håndhilser på presidenten, som han har nære forbindelser til.

Al Muchtar har en ukentlig spalte i avisa Babel. Den kontrolleres av Saddams eldste sønn Uday.

Glede i basarene

I Rahis-basarene, i de eldgamle osmanske smugene mellom handelsboder nesten uten varer, var gleden over gårsdagens avtale stor.

Men kremmerne var mest opptatt av om sanksjonene nå vil ta slutt.

- Vi er veldig glade for at Irak fikk en avtale med FN. Vi håper at sanksjonene nå kan oppheves, sier en handelsmann som lytter til nyhetene med transistorradioen inntil øret.
Dyrkelsen av Saddam er kombinert med en voldsom bitterhet overfor USA og de langvarige sanksjonene, selv blant personer som ikke deltar i kulten rundt presidenten.

En av kremmerne på Rashid-markedet vet at Norge er ett av de landene som har støttet en militær aksjon.

- Hvorfor hater den norske regjering oss? Hva galt har vi gjort? Hvorfor støtter Norge USA og ikke det irakiske folk? spør han.
Over hele den irakiske hovedstaden er Saddam portrettert, skulpturert eller mangfoldiggjort på annen måte. Ingenting tyder på at han ikke har full kontroll.

Den irakiske regjeringen har hardnakket benektet rapportene om at det i 1995 var oppstand med utspring i eliteavdelinger på hærbasen Abu Ghrahid utenfor Bagdad.

Det er også benektet at to av svigersønnene til Saddam ble likvidert av sikkerhetstjenesten da de i 1996 kom tilbake til Irak etter å ha hoppet av til Jordan.

På en murvegg i et veikryss i Bagdad stiger Saddam Hussein fram fra en mosaikk med en bolle som bugner av ris.
Men i Irak er matskålene tomme. Og mosaikker som går i stykker blir ikke reparert.