Saddam er bok-konge

LONDON (Dagbladet): Saddam Hussein avslører nye sider ved seg selv. Den irakiske herskeren skal nemlig ha signert en roman, av det svært romantiske slaget. Boka «Zabibah og kongen» topper listene i Irak, og er allerede blitt gjennomanalysert av CIA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romanen «Zabibah og kongen» handler om et kjærlighetsløst ekteskap, voldtekt og død. Teksten karakteriseres som svært svulstig. Likevel er den favorittboka til den jevne iraker nå om dagen, skriver den britiske avisa The Guardian.

Yppig kvinne

Bokas cover er prydet av en yppig arabisk kvinne i omgivelser som hensetter leseren til «Tusen og én natt». Skribentens navn står ikke å lese på forsida, bare det mer kryptiske «en roman av dens forfatter» . Det blir likevel antatt at det er Saddam Hussein som er mannen bak romanen.

I boka finnes en henvisning som forteller at forfatteren ikke ville ha sitt navn på boka, av ren ydmykhet.

«Slik sønner av Irak som ofret sine liv aldri vil kunne snakke om sine store dåder.»

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA fant et eksemplar i en bokhandel i London, og ifølge The Guardian tilbrakte de deretter tre måneder på å analysere verket.

«Saddams stil, setningsoppbygging og uttrykk er klart til stede i romanen,» rapporterer New York Times om boka.

Profesjonell hjelp

CIA betviler imidlertid at Saddam har skrevet den romantiske historien helt på egen hånd, sannsynligvis har han fått hjelp av en profesjonell skribent.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen fant i sin analyse at heltinnen Zabibah representerer det irakiske folk, mens den mektige kongen selvsagt er Saddam sjøl. Zabibah blir grusomt behandlet av sin ektemann, og forelsker seg i kongen. Amerikanerne fant kapittelet der kongen avslører sine usikre følelser som spesielt interessant.

Det ender imidlertid ikke godt for heltinnen, hun blir voldtatt og drept sammen med den slemme ektemannen. De to dør den 17. januar, årsdagen for «Operasjon ørkenstorm». Under begravelsen hylles både Zabibah, folket og hæren.

Ethvert bibliotek i Irak har boka til utlån i sine hyller, og den skal ifølge landets aviser være samtaleemnet blant Iraks intellektuelle elite.

Slakter ikke slakteren

Romanen blir betegnet som nyskapende innen sin sjanger, og har mottatt strålende kritikker av alle anmeldere. Ingen har våget å slakte «Slakteren fra Bagdad».

Det er bare et par måneder siden Saddam framsatte krav om en ny nasjonalsang. Da han samlet en gruppe av landets ledende poeter ga han dem et par forslag til tekst: «Martyrene skal hylles... mødrene skal hylles... bort med tvil og nederlag... ære til vår nasjon og vårt hjemland.»

Statslederen åpner sin nye roman med følgende setning:

«Hva er mer vidunderlig og herlig enn heltinner og de store dyder, og selv mirakler i Irak!»

<B>SVULSTIG:</B> Saddam Hussein skal være forfatteren bak Iraks mest populære bok for tida. I romanen «Zabibah og kongen» hylles både folket og hæren i despotens rike.