- Saddam er død

Amerikanerne intensiverer den psykologiske krigføringen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden USA slapp de første bombene over Bagdad 20. mars har det blitt spekulert i Saddam Husseins skjebne. Det amerikanske angrepet skal ha vært spesialdesignet for å ta livet av den irakiske presidenten, og amerikanerne er ikke sikre på om Saddam fortsatt er i live.

De første dagene etter angrepet mente amerikansk etterretning at kommunikasjonen mellom Iraks regjering og den militære kommandoen var totalt fraværende. Samtidig antydet etterretningen at øyenvitner skulle ha sett Saddam bli båret ut, hardt skadd, på en båre etter angrepet.

Ingen av opplysningene er bekreftet, og Saddam Hussein har opptrådt på irakisk fjernsyn ved flere anledninger. Amerikanerne har sådd tvil om det virkelig er Saddam som har vist seg, eller om regimet har benyttet seg av en av hans mange dobbeltgjengere. CIA har også tvilt på om fjernsynsopptredenene har vært sendt direkte, som irakerne har påstått, eller om de kan ha vært tatt opp på forhånd.

Britene mener derimot at Hussein er i live, og at han overlevde det første angrepet på Bagdad.

Psykologisk krigføring

Nå benytter Bush-administrasjonen denne forvirringen for alt den er verdt. USA hevder at enkelte av Saddams militære ledere ikke har vært i kontakt med Hussein etter det første angrepet, og at det derfor har begynt å spre seg tvil om han er i live blant de irakiske styrkene også.

- Vi vet ikke sikkert selv heller. Så du kan kalle dette psykologisk krigføring, eller du kan kalle det å utnytte det største mysteriet der ute, sier en kilde ved Pentagon til New York Times.

Rykter spres fort

Irakiske krigsfanger skal ha fortalt amerikanerne at ryktene om at Saddam Husseins familie flykter fra landet spres med rekordfart. Amerikanerne håper at deres rykter om Saddams død skal spre seg like raskt, og få konsekvenser for irakernes kampvilje.

- Vi er enige om at mysteriet rundt Saddam vokser, og at det kan bli verdifullt for oss når vi skal rykke inn i Bagdad, sier en anonym kilde i Bush-administrasjonen til avisa.

Vil vite hvor han er

Hvis det skulle vise seg at Saddam fortsatt er i live, som de fleste egentlig tror, håper amerikanerne på at de ved å annonsere hans død skal tvinge ham fram i lyset.

Det kan i så fall gi den amerikanske etterretningen verdifull informasjon om hvor han befinner seg, og dermed kan de rette nye direkte angrep mot Saddam Hussein personlig.

Bonusen for amerikanerne er om irakere tror på propagandaen.

- Vi har ikke sett store opprør ennå, og vi tror det er fordi de fleste irakerne tror Hussein fortsatt er i live, sier en etterretningsoffiser.

- Hvis vi har undervurdert noe så langt er det Saddams evne til å få folk til å tro at han fortsatt har kontrollen, sier kilden.

Ikke unormalt

For Saddam Hussein, som har blitt beskrevet som nærmest paranoid i forhold til egen sikkerhet, er det derimot ikke unormalt at han ikke har vist seg offentlig siden krigen begynte.

Det unormale er de hyppige fjernsynsopptredenene hans. Under den forrige Gulf-krigen i 1991 gikk han under jorda til krigen var over.

Denne gangen vil amerikanerne vite hvor han er.

DØD? Amerikansk etterretning hevder at Saddam er død, i går ble han vist på iraksk tv.