Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Saddam er et problem

Amerikanerne prøver å dempe ryktene om at det snart blir krig igjen. Men ingenting er utelukket i kampen mot diktatoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da amerikanske soldater ble sendt til Afghanistan, sa kritikerne at amerikanerne hadde en umulig oppgave foran seg. Det ville knapt være mulig å fjerne det sittende Taliban-regimet eller finne terroristen Osama bin Laden i fjellandet som er så herjet av krig at de unge ikke vet hva fred er.

Fremgang

Men så hadde Nordalliansen og amerikanske styrker plutselig voldsom fremgang på kort tid. Taliban-lederne flyktet, al-Qaida-soldater overga seg og en overgangsregjering ble innsatt. Samtidig kom spekulasjonene om at Bush har fått blod på tann og vil gå til aksjon mot erkefienden Saddam i Irak.

I går meldte amerikanske aviser og The Guardian at Pentagon og CIA er i gang med planleggingen av en krig mot Saddam. 200 000 soldater kan bli sendt til Europa og Asia i den kommende krigen som mange tror kommer i løpet av få måneder.

Men Condoleezza Rice, som er sikkerhetsrådgiver for Bush, hevder at amerikanerne ikke har bestemt seg for en løsning på Saddam-problemet.

- Vi utelukker ingen muligheter, sier hun.

- Vi er ikke i en situasjon der presidenten prøver å finne en rask løsning på hvordan vi skal forholde oss til Irak. Han har gjort det helt klart at verden har et problem med Irak og at stillstand ikke er akseptabelt, sier Rice.

Sanksjonene virker ikke

Saddam Hussein ble kjent som "slakteren fra Bagdad" fordi han tok livet av så mange av sine fiender. To av hans svigersønner ble myrdet da de vendte hjem til Irak etter eksil i Jordan.

I 1990 invaderte Irak det rike lilleputtlandet Kuwait. Da gikk USA til aksjon i det som ble verdens første direktesendte krig.

Hussein regnes som en av de mest brutale lederne i verden i dag. Likevel får USA neppe støtte til å gå til angrep på Irak. I dag advarer EUs Chris Patten USA mot å starte en ny krig.

Irak har blitt utsatt for økonomiske sanksjoner siden Kuwait-krigen, men uten at Saddams posisjon som enehersker har blitt truet av den grunn. I stedet har barnedødeligheten økt voldsomt. Unicef legger skylda de økonomiske sanksjonene og på Saddam Hussein, som prioriterer palassbygging og våpenprogram fremfor sivilbefolkningen.

- Det irakiske folk ville være bedre tjent med et regime de fortjener enn med det regimet de har nå, sier Concoleezza Rice.

FN oppnevnte våpeninspektører for å holde øye med våpenutviklingen i Irak. FN fryktet at Saddam utviklet atomvåpen, biologiske og kjemiske våpen i all hemmelighet. Det er allerede velkjent at han brukte giftgass til å ta livet av rundt 5000 kurdere i sør-Irak i 1988.

På slutten av 90-tallet ble våpeninspektørene kastet ut. USA frykter at Irak kan ha benyttet tida til å lage masseutryddelsesvåpen. Dette er et av argumentene for å gå til angrep på oljelandet som fikk sterk støtte fra USA i krigen mot Iran på 80-tallet.

USA har ikke funnet bevis for at det er en forbindelse mellom Saddam Hussein og Osama bin Laden, selv om mistanken er der. For noen uker sier kalte president Bush Irak, Iran og Nord-Korea for «ondskapens akse».

ADVARER: Concoleezza Rice vil ikke utelukke noen midler i kampen mot Saddam Hussein.
DIKTATOREN: Saddam Hussein har tatt livet av tusenvis av mennesker i Irak. Han sørget også for å kvitte seg med sine egne svigersønner da de vendte seg mot ham.
Hele Norges coronakart