Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Saddam er farligere nå

En hemmelig etterretningsrapport fra tiden før krigen i Irak vurderer Saddam Hussein som en større trussel mot USA om han blir truet eller mister makten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både president George W. Bush og statsminister Tony Blair brukte trusselen om masseødeleggelsesvåpen meget aktivt i forkant av krigsutbruddet i Irak. I tillegg til de skandaleombruste påstandene om at Irak kunne ta i bruk våpnene innen 45 minutter, og at landet hadde forsøkt å kjøpe uran fra Niger, hevdet de to at Saddam Hussein også kunne gi terrorister våpen.

Ved aktivt å støtte grupper som al-Qaida ville Husseins regime være i stand til å angripe USA uten at angrepene kunne spores tilbake til regimet i Bagdad.

- Irak kan når som helst bestemme seg for å gi et biologisk eller kjemisk våpen til en terrorgruppe eller en terrorist, sa Bush i en tale i Cincinnati i oktober i fjor.

En knapp uke tidligere hadde etterretningstjenestene og CIA utarbeidet en sannsynlighetsvurdering som antydet det stikk motsatte. Denne hemmelige rapporten har nå blitt offentliggjort av Washington for å motbevise påstandene om at etterretningsinformasjon var spritet opp før krigen i Irak.

Men rapporten kan føre til at Bush-administrasjonen får flere spørsmål de må svare på, skriver den amerikanske avisa The Washington Post.

Hussein farligere om han blir truet

Rapporten vurderte det slik at Hussein var en større trussel overfor USA dersom han ble truet eller angrepet av militære styrker.

«Saddam, hvis han blir desperat nok, kan bestemme seg for at bare en organisasjon som al-Qaida...... som allerede er involvert i en kamp på liv og død med USA, kan utføre angrep som han ønsker seg» heter det i rapporten.

Rapporten hevder at dersom Hussein skulle finne på å samarbeide med al-Qaida var dette en konsekvens av at han sto foran sitt eget regimes sammenbrudd. I en sånn situasjon kunne det tenkes at Hussein ville tilby våpen til terrornettverk for å ta med seg så mange som mulig i døden.

Ingen våpen

Så langt har ikke amerikanerne funnet noen av masseødeleggelsesvåpnene som Hussein skulle ha lagre av. Et lydbånd med den avsatte presidentens stemme på har overbevist amerikanerne om at Saddam fortsatt er i live, og de tror han befinner seg i Irak.

Kilder i Bush-administrasjonen hevder overfor avisa at det var akkurat en slik situasjon etterretningsrapporten advarte mot.

Dersom påstanden om at Hussein hadde lagre av masseødeleggelsesvåpen stemmer, er det ikke utenkelig at våpnene befinner seg på samme sted som Saddam Hussein. Og dersom en jaget Hussein faktisk råder over et våpenarsenal er det nå han mest sannsynlig prøver å bruke dem.

Og så lenge Hussein er i live utgjør han en trussel mot USA.

- Dess før vi enten fanger han eller dreper han, dess bedre er det, sier den amerikanske administratoren for Irak, Paul Bremer.

<B>FARLIGERE NÅ::</B> Saddam vurderes som farligere uten makt.