Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam er kastet

Flere hundre oppmøtte rev i ettermiddag Saddam Hussein ned fra sokkelen. Arabere i andre land er i sjokk over diktatorens kollaps. Se bildene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannfolkene i Bagdad tok på seg oppgaven å rive den største Saddam-statuen som står på Paradistorget i Bagdad overende. Men til tross for iherdige forsøk med slegge måtte det skarpere lut til for å få has på den gamle diktatoren. Derfor ble ett stykk stridsvogn skaffet til veie i forsøket på å dra Saddam ned fra sokkelen. Den avsatte presidenten fikk ei renneløkke rundt nakken, en symboltung handling som vil bli vist på tv en rekke ganger. Amerikanske soldater benyttet anledningen til å dekke Saddams hode i et amerikansk flagg før statuen ble dratt i bakken.

Vantro

Men om innbyggerne i Bagdad jubler over frigjøringen er arabere i andre land i sjokk over at krigen nå for det meste er over. Det samme er Saddams regime.

Etter mange uker med seierssikre uttalelser fra den irakiske presidenten har mange problemer med å forstå at han nå ikke lenger regjerer Irak.

- Det er bare tyver og plyndrerne som feirer, sier en.

Folk slo av tv-apparatene sine i vantro over jubelscenene i Bagdad.

- Vi ventet motstand, ikke det som skjedde, sier Ghadah Shebah en student i Kairo til AP.

Andre advarer USA mot å feiltolke jubelen over seieren som en invitasjon til å bli i Irak.

- Det undertrykte folket har ingen nasjonalfølelse, så de er glade for å se at noen fjerner diktatoren og frigjør dem, sier advokat Ali Al-Sayed i Khartoum, Sudan.

- Men når de føler seg frie vil de ikke tolerere utenlandsk nærvær, spår advokaten.

Abdel Khaleq Abdulla driver med politisk analyse i De forente arabiske emirater. Han tror at mange arabere er hjemsøkt av maktesløshet, og vil bli deprimert over Saddams fall, til tross for hans grusomheter.

- En stund vil det være en følelse av resignasjon, at dette er nok et arabisk nederlag. Det somble overvunnet i dette slaget var ikke araberne, men et undertrykkende regime, sier Abdulla.

Avviser okkupantene

Jordans utenriksminister Marwan Muasher ser framover og vil sikre en ny regjering som har irakernes støtte.

- Jordan kan naturligvis ikke anerkjenne en okkupasjonsmakt, sa han til Al-jazeera.

- Irakerne må bestemme selv.

Egypts president Hosni Mubarak er heller ikke komfortabel med den amerikansk/britiske tilstedeværelsen. Han mener at den raskeste måten å få til stabilitet i Irak nå er at invasjonsstyrkene trekker seg ut av landet.

GALGE:Statuen av Saddam Hussein fikk en symboltung renneløkke rundt nakken.
I FLEISEN: Saddam Hussein med uvanlig hodepryd.
FALT: Kjempestatuen er endelig i bakken.
LOVE YOU: George Bush vi elsker deg, roper disse kurderne i Nord-Irak
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media