IRAKISKE STYRKER: Irakiske styrker kjemper nå mot IS, blant annet her i Tikrit, hvor de rev ned et IS-flagg 31. mars. Der Spiegel skriver nå at en av IS' viktigste straterger var iraker. Foto: REUTERS / Alaa Al-Marjani / NTB scanpix
IRAKISKE STYRKER: Irakiske styrker kjemper nå mot IS, blant annet her i Tikrit, hvor de rev ned et IS-flagg 31. mars. Der Spiegel skriver nå at en av IS' viktigste straterger var iraker. Foto: REUTERS / Alaa Al-Marjani / NTB scanpixVis mer

Saddam-etterretningsoffiser var «bitter og arbeidsløs». Så ble han strategen bak IS

Drept i 2014.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Saddam Husseins etterretningsoffiserer, Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, var strategen bak opprørsgruppa Den islamske staten (IS).

Den tidligere obersten, som i islamistkretser gikk under navnet Haji Bakr, ble drept i sammenstøt med andre opprørere i Tal Rifaat nord i Syria i januar 2014.

Lite visste opprørerne om hvem den høye mannen med hvitt skjegg var, noe notatene og dokumentene han etterlot seg har avdekket.

Håndskrevne notater Der Spiegel har etter lange forhandlinger med de syriske opprørerne som drepte ham fått tilgang til 31 håndskrevne dokumenter, som i detalj beskriver strategien IS benyttet da de tok kontroll over store deler av det nordlige Syria.

Dokumentene beskriver alt fra spionasjeaktiviteter til utpressing av lokale stammeldere, drap, bruk av informanter. De avslører også hvordan IS er bygd opp og kommandolinjene i organisasjonen.

Bitter og arbeidsløs Ifølge det tyske tidsskriftet ble Bakr «bitter og arbeidsløs» da USA besluttet å oppløse de gamle sikkerhetsstyrkene i Irak etter invasjonen i 2003.

Fra 2006 til 2008 satt han i amerikansk fangenskap i militærleiren Camp Bucca og det beryktede Abu Ghraib-fengselet, og der fikk han gode kontakter blant mange fanger.

Sammen med en gruppe andre tidligere etterretningsoffiserer bygde Bakr etter løslatelsen opp et hemmelig nettverk av jihadister, og utpekte den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi til frontfigur.

Så mulighet Den virkelige lederen var det derimot Bakr selv som var, men ha innså at tiden ikke var inne til å ta opp kampen mot den irakiske regjeringshæren.

Da opprøret mot president Bashaer al-Assad brøt ut nabolandet våren 2012, så han derimot hvilke muligheter som åpnet seg.

I all stillhet åpnet gruppen - som da kalte seg Den islamske staten i Syria og Levanten (ISIL) - kontorer i en rekke byer og landsbyer nord i Syria, blant annet i Raqqa som skulle bli deres hovedkvarter.

I hemmelighet Fra kontorene drev de veldedighet og misjonering, samtidig som de i all hemmelighet bygde opp våpenarsenal som ble skjult i leide leiligheter og forhandlet og presset lokale klan- og militsledere.

Etter hvert dukket stadig flere svarte flag opp, og motstandere og kritikere begynte å forsvinne. Noen ble halshogd til skrekk og advarsel, og budskapet ble raskt oppfattet.

ISIL opprettet treningsleire og forlegninger og rekrutterte aktivt unge syrere. Før noen helt forsto hva som skjedde, hadde de utmanøvrert andre opprørsgrupper og tatt kontroll.

Ikke islamist Hjernen bak det hele var ifølge Der Spiegel Bakr, som dirigerte sine tropper fra Tal Rifaat.

Godt informerte irakiske kilder beskriver overfor Der Spiegel Bakr mer som en nasjonalist enn islamist.

Strategien han la for å erobre Nord-Syria, ble senere også brukt med stort hell i Irak.

(NTB)