Saddam får pusterom

Geneve (NTB-Reuter-AP): Risikoen for en militær operasjon mot Irak er blitt mindre etter at utenriksministrene fra fire av stormaktene i FNs sikkerhetsråd ble enige om å møtes i Geneve natt til torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet i seg selv innebærer at Saddam Hussein har fått et pusterom og at hovedaktørene i Sikkerhetsrådet har bøyd seg for kravet om å se nærmere på hva irakerne har gjort for å oppfylle vilkårene i våpenhvileavtalen etter Golfkrigen.

Representantene fra USA, Russland, Storbritannia og Frankrike skulle ta for seg spørsmålet om hva Saddam Hussein fortsatt må gjøre før de internasjonale sanksjonene mot landet kan bli opphevet.

- Målet med møtet er å oppdatere deltakerne. Ett av diskusjonstemaene vil være hva Irak må gjøre for å få slutt på sanksjonene, sa pressetalskvinne Anne Gazeau-Secret i det franske utenriksdepartementet før utsendingene fra de fire stormaktene landet i Geneve.

Russisk mekling

Russlands utenriksminister Jevgenij Primakov kom til møtet med en overenskomst han har utarbeidet sammen med Iraks visestatsminister Tariq Aziz.

- Et visst program er blitt utarbeidet, og vi tror at det vil gjøre det mulig å unngå en konfrontasjon og oppnå en løsning, sa Primakov før han forlot Moskva onsdag.Pressetalsmann James P. Rubin i det amerikanske utenriksdepartementet sa imidlertid at beslutningen om å sammenkalle til møtet i Geneve ikke automatisk innebærer en løsning på konflikten med Irak.
- Vi skal se på om diplomatiet som russerne og andre har stått bak, har gitt fruktbare resultater, sa han.
USA har med støtte fra Storbritannia truet med militære aksjoner mot Irak etter at Saddam Hussein besluttet å utvise de amerikanske våpeninspektørene i FN-kommisjonen som skal påse at Irak ikke er i besittelse av masseødeleggelsesvåpen.