Saddam for retten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første rettssaken mot Iraks tidligere diktator Saddam Hussein fortsetter om fem uker etter et tre timer langt og stormfullt første rettsmøte i Bagdad i går. Saddam erklærte at han ikke anerkjenner spesialdomstolen med fem dommere der fire fortsatt er hemmeligholdt. Saddam hevdet at han fortsatt er Iraks rettmessige president med de privilegier som dette innebærer. Da han skulle føres ut av rettssalen, slåss han med vaktene til de tillot at han fikk gå uten å bli holdt.

Utsettelsen til 28 november syntes å etterkomme kravet fra Saddams forsvarere om bedre tid til forberedelser. Det ville talt til rettens fordel. Men så opplyste dommeren at utsettelsen skyldtes at vitner ikke våget å komme til rettsbygningen. Det forteller mye om sikkerhetssituasjonen i landet, og bidrar ikke til å garantere Saddam Hussein en rettssak som holder internasjonal standard. Organisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch har rettet kritikk mot utvalget av dommere, forsvarernes manglende tilgang til vitnelister og bevismidler, og at loven gir adgang til å dømme Saddam til døden.

Den irakiske påtalemyndigheten har valgt å begrense den første rettssaken til drapene på nær 150 shia-muslimer i byen Dujail etter at Saddam ble utsatt for et attentatforsøk der i 1982. Årsaken er at saken er mer oversiktlig enn massakren på 8.000 medlemmer av Barzani-klanen eller anfal-kampanjen mot kurderne der 180.000 ble drept, som begge kan komme opp seinere. Det var under denne drapsbølgen at innbyggerne i Halabja ble angrepet med gass.

Selv en diktator av Saddam Husseins format har krav på sin dag i retten i en rettslig behandling som holder et minstemål. Det er viktig både for å demonstrere avstand til Saddams eget terrorregime med sine summariske henrettelser, og for å hindre at han gjøres til en martyr. Vi mener at saken mot Saddam slik den er ført fram til nå, ikke holder dette nødvendige minstemål for en uavhengig domstol.

Rettssaken mot Slobodan Milosevic for den internasjonale domstolen i Haag har snart vart i tre år. Målt mot forhandlingene i denne domstolen, faller saken mot Saddam igjennom.