Saddam forrådt av sin nærmeste medarbeider

Den irakiske mannen som hjalp de amerikanske styrkene å finne Saddam Hussein, var eks-diktatorens nærmeste medarbeider mens han skjulte seg for amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam forrådt av sin nærmeste medarbeiderDet sier den amerikanske etterretningsoffiseren Stan Murphy, som leder en del av etterretningsoperasjonene i den tidligere presidentens hjemby Tikrit.

I den siste utviklingen i Irak ble en åtte år gammel irakisk gutt og et tidligere medlem i Baath-partiet skutt og drept i to atskilte angrep i Najaf lørdag.

Videre ble tre irakiske politimenn i den nordirakiske byen Kirkuk drept av amerikanske soldater, samtidig som Spanias statsminister José Mar]a Aznar besøkte de spanske styrkene i like sør for Bagdad.

Saddams høyre hånd

- Jeg vil beskrive ham som Saddam Husseins høyre hånd, sier Murphy om den irakiske mannen som hjalp de amerikanske styrkene.

Mannen tilhører en av de fem viktigste stammene i Tikrit-området og skal ha vært den viktigste personen i den indre kjernen av medarbeidere som hjalp Saddam med å holde seg skjult etter at han ble styrtet. De fem eller seks medarbeiderne var også med på å organisere og finansiere irakiske motstandsgrupper.

- Saddam Hussein ga generelle retningslinjer, for eksempel kunne han be om flere angrep. Medhjelperne gikk deretter ut til forskjellige grupperinger med litt mer spesifikke ordre, sier Murphy.

Den irakiske angiveren røpet at Saddam Hussein befant seg på ett av to skjulesteder utenfor Tikrit da han satt i avhør, og han kommer ikke til få utbetalt dusøren på 25 millioner dollar som var utlovet for opplysninger som førte til pågripelse av Iraks tidligere leder.

- Han er en dårlig mann som burde råtne i fengsel, mener Murphy.

Angiveren var en del av Saddam Husseins maktapparat også før krigen. Han er dessuten overvektig, delvis skallet og «glad i kvinner», ifølge etterretningsoffiseren.

Barn drept i angrep

Et kvinnelig tidligere medlem av Baath-partiet, Damya Abbas, og hennes åtte gamle sønn ble angrepet av ukjente gjerningsmenn i den hellige sjiamuslimske byen Najaf lørdag, opplyser sykehuskilder. Sønnen ble drept, mens Abbas overlevde.

Abbas, som er lærer, sier hun meldte seg ut av Baath-partiet for fem år siden. Flere innbyggere i Najaf sier hun var et høytstående medlem i partiet da Saddam Hussein knuste et sjiamuslimsk i Irak opprør etter Golfkrigen i 1991.

Ytterligere et tidligere medlem av Baath-partiet ble skutt og drept i et atskilt angrep i Najaf. Den drepte var Ali Kassem, som flere innbyggere i Najaf sier jobbet for Saddam Husseins fryktede etterretningstjeneste.

Politimenn drept

Tre irakiske politimenn ble ved en misforståelse drept av amerikanske soldater natt til lørdag, ifølge en kilde i det irakiske politiet. Ytterligere to politimenn er alvorlig såret. Episoden skjedde ved Salman Pak, sør for Kirkuk i Nord-Irak.

- Politiet hadde en veisperring på veien mellom Kirkuk og Bagdad. En amerikansk patrulje trodde politifolkene var geriljakrigere og åpnet ild, sier politimannen Salam Zankana til nyhetsbyrået AFP.

Amerikansk militære sier til BBC at de etterforsker hendelsen.

Minst 116 irakiske politimenn er drept siden Saddam Hussein ble styrtet, ifølge britiske militære. Politiet, som samarbeider med okkupasjonsstyrkene, er et yndet mål for irakiske motstandsfolk.

Men det er ikke første gang irakisk politi blir drept av USAs soldater. Ti irakiske politimenn ble nylig skutt og drept av amerikanske styrker i Falluja.

Spansk besøk

Den spanske statsministeren José Mar]a Aznar kom på et endags overraskelsesbesøk til de spanske soldatene i Irak lørdag, melder spansk radio.

Sammen med forsvarsminister Federico Trillo dro Aznar til Kuwait fredag. De to toppolitikerne reiste lørdag videre med helikopter til Diwaniya, 16 mil sørøst for Bagdad, hvor spanske soldater er stasjonert.

Dette er tredje gang vestlige toppolitikere har besøkt Irak i løpet av tre uker. USAs president George W. Bush feiret den amerikanske høsttakkefesten sammen med soldatene i Irak, mens den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld var i landet i begynnelsen av desember.

Den spanske regjeringen har vært en av USAs sterkeste støttespillere under Irak-krigen og den påfølgende okkupasjonen, til tross for sterk motstand i den spanske befolkningen mot å gå til krig uten FN-mandat. Spania har rundt 1.300 soldater i Irak som en del av en flernasjonal styrke under polsk kommando.

Ti spanske soldater og etterretningsfolk er drept i Irak siden styrkene ble utplassert. Det mest alvorlige angrepet skjedde 29 november, da sju etterretningsagenter ble drept da de gikk i et bakhold.

(NTB)