Saddam fryktet HIV-smitte

Dagboknotater fra fengselsopphold avslører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Saddam Hussein var redd for å bli smittet av AIDS mens han ble holdt i fangenskap av amerikanske myndigheter.

Det kommer fram i nedtegnelser den tidligere diktatoren i Irak gjorde i fengselet, melder nyhetsbyrået AP.

Det er den London-baserte arabiske avisen Al-Hayat som har fått deler av Saddam Husseins dagbok utlevert fra amerikanske myndigheter.

Det amerikanske forsvaret bekrefter overfor AP at noen av den avdøde diktatorens notater er frigitt.

Brukte samme klessnor

Da Saddam fant ut at vaktene fra den amerikanske hæren brukte samme tørkesnor som han til å henge opp klær, ble han bekymret. I notatene skriver han at han beordret dem til å slutte med dette.

- Jeg forklarte dem at de var unge og at de kunne ha sykdommer som unge mennesker får. Min største bekymring var at jeg kunne pådra med en kjønnssykdom, en HIV-sykdom, på dette stedet, skriver han.

Noen av soldatene ignorerte imidlertid forespørselen, ifølge notatene.

SADDAM HUSSEIN:  Den tidliger diktatoren tar til orde mot retten da dommen mot ham ble lest opp 5. november 2006. Dagboksnotater fra tiden i fangenskap er nå offentliggjort. Foto: AFP PHOTO/DAVID FURST
SADDAM HUSSEIN: Den tidliger diktatoren tar til orde mot retten da dommen mot ham ble lest opp 5. november 2006. Dagboksnotater fra tiden i fangenskap er nå offentliggjort. Foto: AFP PHOTO/DAVID FURST Vis mer

Saddam ble fanget av amerikanske soldater 13. desember 2003, litt over åtte måneder etter at regimet hans ble styrtet i den USA-ledede invasjonen.

En irakisk domstol fant ham skyldig i forbrytelser mot menneskeheten. 30. desember 2006 ble han henrettet ved henging.

En talsmann for det amerikanske militæret i Irak, major Matthew Morgan, vil ikke beskrive notatene som en formell dagbok. Men Morgan bekrefter overfor AP at den tidligere presidenten skrev tusenvis av sider mens han var i varetekt.

- Dette er deler av materialet som tidligere er frigitt, men som nå sees med arabiske øyne,  opplyser han.  

Vanskelig å be om ting

I de offentliggjorte notatene beskriver Saddam også en intim samtale med sin amerikanske lege om kvinner. Han skriver at engelsken hans ble stadig bedre ved at han snakket med fangevokterne.

- Jeg kommuniserer ved å bruke hendene mine og tegn hvis jeg ikke finner det riktige ordet, skrev han.

- Men vårt språk, arabisk, er mye vakrere og dypere, heter det videre.

Saddam fryktet HIV-smitte

Saddam skriver også om hvor vanskelig han synes det er å måtte be om ting. En gang skal han ha bedt om en blomst.

- Det var et alvorlig offer for meg å spørre om noe for første gang i mitt liv, skriver han.  

Delere av Saddam Husseins siste nedtegnelser er tidliger offentligjort.  Diktatoren skal blant annet ha skrevet flere dikt.

SKJULESTED: I dette hullet ble Saddam Hussein funnet av amerikanske styrker i desember 2003.
FALT:Amerikansk-ledete styrker invaderer Irak mars 2003. I løpet av tre uker kollapser den irakiske hæren, og Bagdad faller. I løpet av tre uker kollapser den irakiske hæren, og Bagdad faller.