Saddam fryktet Iran mer enn USA

Lot verden tro han hadde masseødeleggelsesvåpen for å fremstå som sterkere enn nabolandet.

FRYKTET IRAN: Iraks tidligere leder Saddam Hussein så nabolandet som en større trussel enn USA, og nektet derfor FNs våpeninspektører å komme inn i landet og avsløre at han ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, ifølge FBI-dokumenter som ble offentliggjorte onsdag. Foto: AFP PHOTO/POOL/BOB STRONG
FRYKTET IRAN: Iraks tidligere leder Saddam Hussein så nabolandet som en større trussel enn USA, og nektet derfor FNs våpeninspektører å komme inn i landet og avsløre at han ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, ifølge FBI-dokumenter som ble offentliggjorte onsdag. Foto: AFP PHOTO/POOL/BOB STRONGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Onsdag ble til nå hemmeligstemplede FBI-dokumenter fra avhørene av Iraks tidligere leder Saddam Hussein offentliggjort, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fra de 20 formelle intervjuene og fem «tilfeldige samtaler» kommer det fram at Husseins største frykt var at Iran skulle finne landets svakheter og utnytte disse til fulle.

Viktig å være sterk
For å framstå sterk, og som et land som kunne forsvare seg selv, lot han derfor verden tro at han hadde masseødeleggelsesvåpen.

- Hussein mente at det var farlig for Irak å virke svak overfor fiendene dets, særlig Iran, noterte spesialagent George Piro etter en samtale med Hussein i juni 2004.

Hussein startet en blodig krig med Iran over landegrenser i 1980. Krigen varte til 1988, og i løpet av den tiden brukte Irak kjemiske våpen mot nabolandet.

Iran farligere enn USA
Hussein så Iran som en større trussel enn USA, og nektet derfor FNs våpeninspektører å komme inn i landet og avsløre bløffen.

- Han mente at FNs inspektører ville ha identifisert akkurat hvor Iran kunne gjøre mest mulig skade på Irak, står det i dokumentene, som er offentliggjorte av det uavhengige forskningsinstituttet National Security Archive.

USAs tidligere president George W. Bush var sikker på at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen og dermed var en trussel mot Vesten, og gikk til krig mot landet under denne fanen i 2003.

Han fant aldri slike våpen.

Saddam Hussein ble funnet og tatt til fange i desember samme år.

Avlivet myter
Dokumentene viser at de to lederne hadde samme mening om «fanatiske» iranske mullaer.

Hussein nekter for samarbeid med al-Qaidas leder Osama bin Laden, og kaller ham en «fanatiker».

Han nevner Nord-Korea som sin mest sannsynlige samarbeidspartner.

Hussein avliver også myter om at han brukte dobbeltgjengere, og forteller at han bare har brukt telefonen to ganger siden 1990. Han kommuniserte vanligvis gjennom budbringere.

Største bragder
Hussein mente at han største bragder blant annet inkluderte sosial framgang for folket i Irak, en midlertidig våpenhvile med kurderne tidlig på 70-tallet, nasjonaliseringen av Iraks olje i 1972, og rett og slett ha holdt seg i live gjennom de siste 30 årene som leder av Irak.

Ifølge dokumentene tok Hussein personlig ansvar for å ha skutt raketter mot Israel under Golfkrigen i 1991. Han holdt Israel og dets innflytelse i USA ansvarlig for «alle problemene til araberne». Hussein sier at USAs tidligere statssekretær James Baker advarte Iraks utenriksminister før krigen startet om at dersom de ikke fulgte USAs vilkår, skulle de kjøre dem tilbake til et nivå før industrialiseringen.

Nevner ikke forholdet til USA
Rapportene nevner ikke noe om Iraks kompliserte forhold til USA, om CIAs antatte rolle i Baath-partiets framgang, og alliansen mellom landene under krigen mot Iran.

Intervjuene sier heller ingen ting om den kjemiske krigføringen i de kurdiske områdene av Irak i 1987 og 1988, selv om en FBI-rapport viser at Hussein ble stilt spørsmål angående dette.

Saddam Hussein ble henrettet i desember 2006.