Saddam håper på sivile ofre

Saddams strategi: Holde seg i live mens irakerne blør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Angrepet i natt: Saddam var målet
 • USA kan bruke «e-bomben»
 • Saddam i dag: - Trekk deres sverd!
 • Muslimsk leder: - USAs dødsdom
 • Her er krigserklæringen fra Bush
 • Si din mening om krigen mot Irak

  Saddam Hussein gir aldri opp. Erfaringer fra forrige krig tyder på at strategien hans er å vise fram flest mulig uskyldige drepte.

  Diktatoren vet at han ikke har noe å stille opp mot den amerikanske krigsmaskinen. Men han kan fortsatt slåss om internasjonal opinion.

  USAs krig for å styrte den irakiske diktatoren og innsette sitt eget regime, har liten støtte. Bare i USA selv og i Storbritannia støtter et flertall krigen. Ikke en gang i Australia, som ble rammet av terrorangrepet i Bali og tradisjonelt sympatiserer med amerikanerne og britene i konflikter, aksepterer befolkningen angrepet.

  Nesten hele Europa og alle muslimske befolkninger er imot krigen.

  Ønsker lik


  Saddam Hussein tror antakelig han kan utnytte denne krigsmotstanden. Håpet hans er å holde seg i live så lenge at amerikanske tap og TV-bilder av drepte og lemlestede sivile irakere skal få opinionen til å snu også i USA.

  Den uten sammenlikning største PR-suksessen under Golfkrigen i 1991 var bombingen av et tilfluktsrom i bydelen Al-Amiriyah i Bagdad. Nærmere 400 mennesker ble drept. De gruvekkende bildene svekket utvilsomt USAs sak i verdensopinionen.

  Ifølge jorunalist Gunnar Nyquist på webloggen Document.no hadde tilfluktsrommet vært stengt og strengt bevoktet de første tre ukene av USAs bombing.

  - Da gikk plutselig funksjonærer fra Baath-partiet rundt fra hus til hus med sterke oppfordringer til befolkningen om å ta tilfluktsrommet i bruk. Det var i en fase av krigen da Saddam Hussein angivelig var i desperat behov av å kunne vise fram sivile ofre for bombingen, skriver Nyquist.

  Han hevder at det var en militær sambandssentral i kjelleren under tilfluktsrommet og antyder at Saddam kaldt kalkulerte med et angrep som kunne gi mange sivile lik.

  - Det er all grunn til å tro at dette kan skje igjen, skriver Nyquist.

  Selvmord ved stedfortreder


  Kommentatoren Jim Hoagland i Washington Post skriver i dag at Saddam også satser på å ofre soldatene sine.

  Han minner om hvordan diktatoren i 1991 sendte en hærstyrke helt uten flystøtte på selvmordsoppdrag inn i Saudi-Arabia. Hoagland antar at Saddam kan prøve noe liknende i år, kanskje i Kuwait eller Qatar, og regner med at han forsøker å trekke Israel inn i krigen.

  USAs utenriksminister Colin Powell var forsvarssjef under den forrige krigen. TV-bildene av de ødeleggende flyangrepene påførte hjelpeløse irakiske soldater, bidro til at han beordret stans i Operation Desert Storm før Saddam kunne styrtes.

  Diktatorens eneste sjanse er at han kan provosere fram noe liknende igjen.

<B>TRAFF I NATT: Rakettene slo ned i Bagdad i natt.
PÅ TV I DAG: Saddam Hussein opptrådte på tv i dag tidlig.
BARE RØYK: Det var stille i den irakske hovedstaden etter bombingen i natt.