- Saddam har besøkt Bagdad

En av Saddam Husseins tidligere livvakter hevder at den irakiske lederen har tatt seg inn i Bagdad flere ganger siden byen falt i april, og at amerikanske styrker har vært nær ved å ta ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abdulrakhman Khalaf, som i 12 år var en av Saddams trofaste livvakter, forteller dette til den britiske avisa Sunday Times.

- Fra folk som står Saddam nær har jeg hørt hvordan han flere ganger har flyttet ut av sikre hus bare tre eller fire timer før amerikanerne har slått til mot dem, forteller Khalaf.

- Ti ganger var de svært nær, etter å ha mottatt tips fra spioner og informanter som drømmer om å kunne innkassere de 25 millioner dollarene som er utlovet i belønning for informasjon som leder til at han blir tatt. Men han er godt bevoktet og jeg tror aldri han vil bli tatt, sier Khalaf.

Døgnet rundt

Saddam voktes angivelig av en elitestyrke på 25 mann, som døgnet rundt jobber skift og aldri viser seg offentlig i grupper på flere enn tre.

Khalaf var blant dem som kunne ses på fjernsynsbildene under Saddams siste offentlige opptreden i Bagdad, og forteller at han var ved den irakiske presidentens side i ytterligere tre dager, til 12. april.

Ifølge den tidligere livvakten har amerikanerne siden ikke bare vært nær ved å ta Saddam i Bagdad, men også under operasjoner i Tikrit, i Diyala-provinsen og i Mosul.

Saddam gråt

Khalaf foreller videre hvordan Saddam begynte å gråte da han innså at de amerikanske styrkene var i ferd med å innta Bagdad, og at han deretter søkte tilflukt i to såkalt sikre hus i henholdsvis Palestina-gaten og Marokko-gaten i sentrum av byen.

- Saddam var sjokkert da byen falt dagen etter. Han trodde hovedstaden var godt forsvart, og at republikanergarden ville kjempe til siste mann. Han var sikker på at vi kunne holde ut i seks måneder. Han var sint og følte seg sveket, både av sin egen stamme og av republikanergarden, forteller Khalaf til Sunday Times.

Ifølge Khalaf forlot Saddam sitt palass få dager før bombene begynte å falle over Bagdad, og flyttet deretter kontinuerlig rundt mellom 15 såkalt sikre hus.

Budbringere

Den irakiske presidenten benyttet verken telefon eller radiosamband av frykt for å bli sporet opp, og kommuniserte ved hjelp av håndskrevne instruksjoner som ble levert av betrodde budbringere.

I en av beskjedene ba han sønnene Qusay og Uday om aldri å oppholde seg sammen, av frykt for at amerikanerne skulle lykkes med å drepe begge samtidig. De to lyttet ikke til farens råd, og ble drept i en amerikansk operasjon i Mosul i juli.

Khalaf tror aldri Saddam Hussein kommer til å overgi seg, og håper at han en dag skal komme tilbake.

- Han vil aldri godta noe tilbud om fritt leide. Da vil han uten tvil heller dø her. Eller kanskje han en dag kommer tilbake til makten. Det er min drøm, forteller den tidligere livvakten til Sunday Times.

NTB