Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam har bursdag

Ifølge Tariq Aziz overlevde Saddam Hussein de amerikanske bombeangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag fyller Saddam Hussein 66 år, ifølge den tyske avisa Bild. I tidligere år har diktaroren feiret dagen med stor høytidelighet og med æresbevisninger fra jublende folkemengder.

I år blir fødselsdagsfeiringen annerledes - hvis Saddam virkelig fremdeles er i live. Ifølge motstander Ahmed Chalabi har han en vest med sprengstoff på seg hele tida. Saddam skal være klar til å sprenge seg selv - og andre - i lufta dersom han blir tatt.

Ifølge den amerikanske avisa

USA Today

har visestatsminister Tariq Aziz sagt til amerikanske etterforskere at Saddam overlevde de amerikanske bombene.

Så Saddam i live

To ganger slapp amerikanske fly bomber over spesielle bygninger fordi etterretningen hadde fått vite at Saddam befant seg der: 19. mars og 7. april.

Begge gangene skal en eller begge sønnene ha vært sammen med ham. Etter det første angrepet fikk amerikanerne meldinger som tydet på at diktatoren ble skadet i bömberegnet, men ingen har kunnet bekrefte meldingene.

Tommy Franks ved den amerikanske sentralkommandoen i Qatar sier at Aziz er samarbeidsvillig.

- Det vi ikke vet, er sannhetsgehalten i dette. Dét vil ta tid, sier Franks.

Etterforskerne mener at Aziz lyver på enkelte spørsmål han har blitt stilt. Enkelte av de 13 viktige topplederne som er arrestert, vil antakelig prøve å forhandle seg til bedre vilkår hos amerikanerne mot å gi fra seg den viktigste informasjonen.

Viktig jakt

Nå er det gått tre uker siden Bagdad falt, og offisielt finnes det få spor som forteller hvor Saddam, Uday og Qusay gjemmer seg.

Utad sier amerikanerne at Saddam blir funnet en eller annen gang uansett, død eller levende. Det viktigste er at Saddam ikke lenger styrer Irak. Men det er godt kjent at Bush har satt mye inn på at jakten på Saddam Hussein skulle lykkes, i motsetning til jakten på Osama bin Laden. bin Laden klarte å komme unna til tross for massiv menneskejakt. Det betyr at tusenvis av pårørende ikke har fått se den ansvarlige bli straffet.

Hvis Saddam ikke blir funnet, kommer tusenvis av irakere til å være redde for at Saddam kommer tilbake og tar makta - og straffer dem som nå prøver å etablere et normalt liv.

Viktige personer rundt Saddam har heller ingen grunn til å snakke åpent om hva de vet så lenge Saddam kan komme tilbake og overta makta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media