- Saddam har sennepsgass

Amerikanske kilder sier at Saddam Hussein har kjemiske stridshoder fylt med ekstremt dødelig sennepsgass og nervegassen VX. Frankrike tilbyr nå USA hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningene stammer fra telefonavlytting og overvåking av irakske tropper, melder nyhetskanalen CNN.

USA har også indikasjoner på at regimet planlegger sabotasjeaksjoner mot sine egne oljeinstallasjoner sør i landet, i Rumailah-provinsen.

Minst en oljebrønn har sprutet olje ut i ørkenen i et døgn allerede. USA tror lekkasjen er laget for å psyke ut de amerikanske soldatene, og for å gjøre det vanskeligere for de allierte styrkene å bevege seg inn i landet.

Overvåkingsfly har fanget opp at flere oljelekkasjer nå forberedes. USA sjekker nå om lekkasjene er på oljebrønner med sikkerhetsventiler installert eller ikke. Lekkasjer på brønner med sikkerhetsventiler blir automatisk stoppet.

Sender meldinger inn i Irak

En offisiell amerikansk tjenestemann bekrefter også overfor CNN at de sender radiomeldinger inn til soldatene i Irak, hvor de får beskjed om hvordan de skal overgi seg.

De får beskjed om å legge fra seg våpen og kjøretøy og returnere til brakkene. Offiserer får beholde sine håndvåpen, og dersom de følger USAs anbefalinger vil de irakske soldatene bli latt i fred av de amerikanske styrkene.

Pentagon håper at de irakske avdelingene vil følge anbefalingene, slik at de slipper å ta hånd om hundretusenvis av krigsfanger.

Frankrike tilbyr hjelp

Frankrike, som har vært den hardeste motstanderen av USAs krig mot Irak, sier i kveld at de kan tilby de amerikanske troppene hjelp dersom Saddams styrker tar i bruk kjemiske våpen.

- Dersom det blir krig og Saddam Hussein bruker kjemiske eller biologiske våpen, vil det fullstendig endre situasjonen

for det franske presidenten og for den franske regjeringen. President Chirac må bestemme seg for hva han kan gjøre for å hjelpe de amerikanske troppene i å møte denne nye situasjonen, sier den Frankrikes ambassadør i USA, Jean-David Levitte, til CNN i kveld.

I Paris legger de til at dette gjelder en tenkt hypotetisk situasjon.

Men den franske utenriksminister Dominique de Villepin, som har kritisert USAs krigsplaner gjentatte ganger, bekrefter at det vil være en helt ny situasjon dersom Saddam Hussein skulle ta i bruk kjemiske våpen.

- Frankrike vil selvfølgelig være på deres side og vise solidaritet dersom det oppstår en eksepsjonell krise, sier Villepin.

Ambassadør Levitte utdyper at ingen land i verden har lov til å bruke kjemiske våpen, og mener verden vil havne i en helt ny situasjon dersom slike våpen blir tatt i bruk.

Det er ikke bare soldatene som frykter at Saddam skal bruke kjemiske og biologiske våpen. Israel frykter at Irak kan sende raketter mot dem.