- Saddam henrettes senest lørdag

Saddam Hussein kommer til å bli henrettet senest lørdag, sier den irakiske dommeren Munir Haddad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam Hussein kommer til å bli henrettet senest lørdag, sier den irakiske dommeren Munir Haddad, mmelder nyhetsbyrået AP.

- Saddam henrettes i dag eller i morgen, sier Haddad fredag. Han er en av dommerne i ankedomstolen som opprettholdt dødsdommen mot ekspresidenten.

- Alle formaliteter er ordnet.

Haddad skal være autorisert til å overvære henrettelsen på vegne av det irakiske rettsvesenet.

- Jeg er klart til å delta, og det er ingen grunn til å utsette det, fremholder han.

- I irakisk varetekt

Saddams advokater sier at USA har informert dem om at Saddam ikke lenger er i amerikansk varetekt.

Overføringen til irakiske myndigheter er blitt sett på som et av de siste skrittene før hengingen av den tidligere diktatoren.

DØMT TIL DØDEN: Eks-diktator Saddam Hussein skriker til retten. Han ble dømt til døden ved henging 5. november i år. Foto: AP/Scanpix
DØMT TIL DØDEN: Eks-diktator Saddam Hussein skriker til retten. Han ble dømt til døden ved henging 5. november i år. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Det er ikke bekreftet verken av irakiske eller amerikanske myndigheter at Saddam er overført til irakisk varetekt.

«For noen minutter siden mottok vi en korrespondanse fra amerikanerne som sa at Saddam Hussein ikke lenger er under amerikanske styrkers kontroll,» står det i en erklæring som er fakset til AP.

- Dødsdommen underskrevet

Ifølge et medlem av den irakiske regjeringen har statsminister Nouri al-Maliki skrevet under på Saddams henrettelsespapirene.

Regjeringsmedlemmet ville ikke stå frem med navn ettersom han ikke var autorisert til å kunngjøre informasjonen.

Men medlemmet sier at irakiske myndigheter foreløpig ikke har Saddam under sin kontroll.

- Vi vil få ham når hengingen skal gjennomføres.

Hentet eiendeler

- Saddam henrettes senest lørdag

Tidligere i dag sa Saddams hovedforsvarer at amerikanerne hadde bedt advokatene om å hente Saddams eiendeler.

En annen advokat fortalte BBC at halvbrødrene Sabawi Ibrahim og Watban Ibrahim ble tatt med til Saddam Hussein for å ta farvel på torsdag. Den tidligere diktatoren skal da ha overlatt eiendelene sine til dem.

- Stopp henrettelsen

Forsvarsateamet har sendt ut en uttalelse der de ber «alle gjøre alt de kan for å stoppe den urettferdige henrettelsen».

Statsminister Nouri al-Maliki sier at å motsette seg Saddams henrettelse er en fornærmelse for ofrene under hans regime.

- Vår respekt for menneskerettigheter krever at vi henretter ham, og det vil ikke bli en omgjøring eller en forsinkelse i gjennomføringen av henrettelsen, sier al-Maliki.

Saddam Hussein er dømt til døden for drapet på 148 shiamuslimer i den nordlige byen Dujail i 1982. Dommen falt 5. november i år, og tirsdag ble anken avvist i Iraks høyesterett. I henhold til irakisk lov skal han henges innen 30 dager.