Saddam-hjelp til Osama?

Britene har bevis på at Saddam Hussein har trent opp folk som nå jobber for al Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil bli presentert for Parlamentet kort tid før en tillyst debatt om Irak 24. september.

Statsminister Blair har kalt Parlamentets medlemmer tilbake fra sommerferien for å drøfte faren for krig mellom Irak og en USA-ledet allianse.

I rapporten som statsminister Tony Blair vil legge fram for Parlamentet, navngis to nøkkelmenn i bin Ladens nettverk al-Qaida som skal ha fått sin opplæring i Irak.

De to, Abu Zubair og Rafid Fatah, er på frifot, og skal fortsatt ha nære forbindelser både til Saddam-regimet og til bin Laden.

Mot kurderne

Kilder i den britiske regjeringen tonet søndag ned forventningene om at rapporten vil påvise en uomtvistelig forbindelse mellom Saddam Hussein og al-Qaida. En talsmann for Bl air ville ikke kommentere saken, men en regjeringskilde advarte mot å legge for mye i det som er kommet fram.

Ifølge den foreløpige versjonen av rapporten, som Sunday Telegraph viser til, er Abu Zubair en irakisk etterretningsoffiser. Han og Rafid Fatah skal ha fått opplæring i terrorteknikker mot kurderne i Nord-Irak, før de to senere sluttet seg til bin Laden.

Sunday Telegraph skriver at rapporten også vil vise at Saddam Hussein har bygd opp igjen tre anlegg for produksjon av kjemiske og biologiske våpen. Bevis for dette er bilder tatt av amerikanske overvåkingssatellitter. En kilde sier til avisen at fotografiene tydelig viser «sterkt urovekkende gjenoppbygging ved disse anleggene, som vi vet fra før ble brukt til å utvikle kjemiske og biologiske våpen.»

Uran

Rapporten omtaler også hemmelige aktiviteter ved et anlegg for produksjon av uran ved al-Qaim, 255 kilometer vest for Bagdad, et tegn på at Saddam Hussein prøver å skaffe seg atomvåpen.

Det internasjonale instituttet for strategiske studier (IISS) la 9. september fram en rapport basert på tilgjengelige data, der det heter at Irak vil kunne framstille en atombombe i løpet av noen måneder hvis landet får tak i spaltbart materiale, anriket uran eller plutonium, fra utlandet.

Av denne rapporten går det også fram at Irak trolig har flere hundre tonn materiale som kan brukes til å lage kjemiske våpen, og at landet etter all sannsynlighet har gjenopptatt produksjonen av biologiske våpen.

Ifølge israelsk etterretning har Irak foretatt ombygging av småfly, slik at de kan brukes til å droppe kjemiske våpen for eksempel i Israel.

FN-resolusjoner

Bevismaterialet vil bli lagt fram med det første, skriver Sunday Telegraph.

Storbritannias statsminister Jack Straw sa på BBCs frokost-TV søndag at det ennå ikke er avgjort om FNs sikkerhetsråd vil få seg forelagt en eller to nye resolusjoner med krav til Irak. USAs president George W. Bush utfordret i forrige uke Sikkerhetsrådet til å tvinge Irak til å etterleve tidligere FN-resolusjoner.

Ifølge Straw er det bred enighet om at nye resolusjoner må inneholde en klar advarsel om hva som blir konsekvensene dersom Irak fortsatt nekter å etterkomme FNs krav.

- FN må gi Saddam Hussein valget. Enten må han kvitte seg med sine masseødeleggelsesvåpen, ellers er det slutten på hans regime, sa Straw i et annet intervju søndag.

Det er ikke kjent når Sikkerhetsrådet skal behandle nye resolusjoner om Irak.

(NTB)