Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam-hjelper engasjerer seg for Joshua French

Advokat Clive Stafford Smith bidro til forsvaret av Saddam Hussein, og er hedret av den britiske dronningen. Nå mobiliserer han for Joshua French.

FORKJEMPER: Clive Stafford Smith er en pådriver i kampen mot Guantánamo Bay. Han har sendt inn 128 søksmål på vegne av fanger som sier de er blitt torturert av amerikanske
myndigheter. Foto: AP/Scanpix
FORKJEMPER: Clive Stafford Smith er en pådriver i kampen mot Guantánamo Bay. Han har sendt inn 128 søksmål på vegne av fanger som sier de er blitt torturert av amerikanske myndigheter. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den anerkjente britiske menneskerettighets- organisasjonen Reprieve engasjerer seg i Kongo-saken.

— Alt dette er egentlig utpressing. Den demokratiske republikken Kongo, som for øvrig er et villedende navn, prøver bare å presse Norge for penger. Rettssaken så langt har vært veldig lite rettferdig, sier den profilerte menneskerettighets- forkjemperen Clive Stafford Smith til Dagbladet.

På organisasjonens hjemmesider sammenlikner han handlingene til røverstaten DR Kongo med utpressingen til somaliske pirater. Hvordan de sivile partene, blant dem den drepte sjåførens fagforening, ble tilkjent store erstatninger er et klart tegn på at dette er en måte å tjene penger, snarere enn en rettferdig rettssak, skriver organisasjonen.

Absurd
— Hva vil du at britiske og norske myndigheter skal gjøre?

— Vi krever at britiske myndigheter bruker makten sin og legger press på Kongo slik at en britisk statsborger ikke blir henrettet.
Det samme bør norske myndigheter gjøre også. Våre myndigheter er mye sterkere en disse to som sitter i en celle i Kongo.

— Norske myndigheter har så langt sagt at de ikke vil blande seg inn i en intern rettsprosess. Hva synes du om det?

— Det er bare tullprat. De kan ikke bare sitte stille og se på når noen risikerer dødsstraff. Det er greit at de slår fast at de er imot
dødsstraff, men når en innbygger får så urettferdig behandling er det en moralsk plikt å gå inn med all sin tyngde. Det er absurd å si at
det er Kongos rett å holde en urettferdig rettssak, sier han.

Grunnlovsbrudd
Reprieve ber Kongos justisminister Mutombo Nsenda og forsvarsminister Chikez Diemu flytte saken til en sivil domstol i Kinshasa, hovedstaden i Kongo. Organisasjonen mener det er ulovlig å føre saken for en militær domstol.

I retten og overfor Dagbladet har dommerne Claude Disimo og Pascale Moliba sagt at French og Moland anses som soldater, siden de
var i besittelse av militære ID-kort ved pågripelsen.

— Det er et brudd på Kongos egen grunnlov å føre saken for en militær rett, hvor det bare skal føres saker mot kongolesiske soldater og politifolk, skriver Reprieve.

De påpeker at general Jean-Claude Kifwa i den kongolesiske hæren i september 2007 fikk tre dommere arrestert, nettopp for å utarbeide militære tiltaler mot sivilister.

Kifwa er øverste general for militærdistriktet Kisangani er en del av.

Saddam Hussein
Organisasjonen beskriver de harde soningsforholdene Moland, French og medfangene lever under, og ber folk bidra med pengestøtte
til Joshua French, som har både norsk og britisk statsborgerskap.

Clive Stafford Smith var engasjert i forsvaret av Saddam Hussein, og forfattet et femti sider langt notat hvor han ba om at diktatoren fikk en rettferdig rettssak.

Han har vært en sterk røst i kampen for Guantánamo-fangenes rettigheter og mot dødsstraff i USA.

I 2000 ble han hedret av dronningen av England for sitt juridiske arbeid for menneskerettigheter.

FÅR HJELP: Joshua French.Foto: Scanpix
FÅR HJELP: Joshua French.Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media