- Saddam Hussein arrestert i Tikrit

Iraks eks-president Saddam Hussein er arrestert i hjembyen Tikrit, sier kurdiske kilder til det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier en representant for Kurdistans patriotiske union i Iran at Saddam Hussein skal være pågrepet.

- Jeg kan bekrefte at Saddam er arrestert, sier Nazem Dabag.

Nå bekrefter også Storbritannias statsminister Tony Blair ifølge Sky News at Saddam Hussein er arrestert.

Blair sier blant annet at arrestasjonen er «veldig gode nyheter for Irak» og at den «fjerner skyggen som har hengt som et mareritt over det irakiske folk i altfor lang tid om en mulig retur til Saddam-regimet».

Sky News melder også at har det blitt utført DNA-tester som bekrefter at den arresterte personen er 66-årige Saddam Hussein.

Hussein skal ha blitt hentet ut fra en kjeller i et fattig område av Tikrit, og ifølge presidenten for den irakiske interimregjeringen skal han blant annet ha hatt på seg et falskt skjegg.

Det ble dessuten funnet en koffert med en halv million dollar i kontanter sammen med diktatoren.

USAs administrator i det okkuperte Irak, Paul Bemer, har ifølge et medlem av landets koalisjonsregjering også bekreftet at fangen er Saddam Hussein.

Meldingen om at Saddam skal være arrrestert stammer opprinnelig fra det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA, men rapporten er foreløpig ikke bekreftet av myndighetene i USA.

Men amerikanske tjenestemenn bekrefter overfor CNN at en person som kan være Saddam, er fanget nær diktatorens fødeby Tikrit.

Han ble pågrepet i et raid mot stedet der etterretningsrapporter tydet på at eks-diktatoren kunne oppholde seg.

Godt planlagt aksjon?

Mye tyder på at aksjonen var godt planlagt. TV-kanalen CNN var tilstede under pågripelsen og filmet amerikanske soldater som begeistret klappet hverandre på ryggen da aksjonen var avsluttet.

En talsmann for USAs okkupasjonsstyrke i Bagdad har forøvrig opplyst at en «svært viktig» kunngjøring er ventet klokka 13.

Opplysningene om at Iraks tidligere diktator er tatt til fange, kommer opprinnelig fra en kurdisk gruppe.

Mens Saddam fortsatt har tilhengere i det såkalet sunni-triangelet midt i landet, er han hatet blant kurderne i nord.

Derfor brøt det ifølge Ananova ut spontane gledesdemonstrasjoner i byen Kirkuk da ryktene ble kjent.

Selv om amerikanerne ikke har bekreftet arrestasjonen, kan meldingen godt være riktig.

Gigantisk dusør

Saddam Hussein hersket brutalt over Irak i 23 år før han ble styrtet under den britisk-amerikanske invasjonen i april i år.

Det er utlovd en belønning på 175 millioner kroner for opplysninger som fører til at han blir pågrepet eller drept.

Terrorbevis?

Hvis Saddam er tatt, kan det bety at USA har høstet sin andre store propagandatriumf på én dag.

Den iranske koalisjonsregjeringen hevdet nemlig i dag at den har funnet direkte bevis for det gamle regimets kontakt med terroristene som angrep Wall Street og Pentagon 11. september 2001.

De 19 selvmordsterroristenes leder Mohammed Atta var ifølge et håndskrevet dokument på besøk hos den ytterliggående palestineren Abu Nidal i Bagdad bare uker før passasjerflyene ble styrtet mot World Trade Center og forsvarsdepartementet, skriver avisa The Telegraph, som har sett en kopi av dokumentet.

Rapporten om Attas besøk skal være skrevet av Tahir Jalil Habbush, tidligere sjef for Iraks etterretningstjeneste.

Dokumentet beskriver angivelig både forberedelsene til et stort angrep og en leveranse av det som kan være uran til Irak via Libya og Syria.

Saddams sønner Uday og Qusay, som spilte sentrale roller i farens regime, ble drept da amerikanske styrker i juli stormet huset der de gjemte seg i byen Mosul.

(Dagbladet.no oppdaterer saken kontinuerlig)

<B>ESS I ERMET: Saddam Hussein er trumfkortet til George W. Bush. Nå kan den tidligere diktatoren være arrestert.