VIL TILBAKE:  Raghad Saddam Hussein (45) den eldste datteren til tidligere president Saddam Hussein, sier hun nå har håp om at hun skal kunne reise tilbake til Irak. Hun lever i dag i eksil i Jordan. Foto: AP Photo/AL ARABIYA
VIL TILBAKE: Raghad Saddam Hussein (45) den eldste datteren til tidligere president Saddam Hussein, sier hun nå har håp om at hun skal kunne reise tilbake til Irak. Hun lever i dag i eksil i Jordan. Foto: AP Photo/AL ARABIYAVis mer

Saddam Husseins datter hyller sin «fars krigere»

Hevder det er den tidligere diktatorens menn som nå rykker fram i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et kort telefonintervju med den London-baserte avisa al-Quds al-Arab hyller Saddam Hussains datter Raghad Saddam Hussein (45) det hun kaller sin «fars krigere».  

Raghad hevder de væpnede gruppene som denne uka har erobret flere byer i Nord-Irak i stor grad består av Saddam Husseins gamle armé.

- Jeg følger utviklingen minutt for minutt og er glad over det som skjer. Jeg er glad for min onkel Izzat al-Douris seier og min fars helters framgang, sier diktatordatteren.

- Saddams hær brakt til live Det er den fryktede grupperingen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) som ansees å stå bak den overraskende offensiven i Nord-Irak. Gruppen, som har rykte på seg for å være så brutale at selv al-Qaida tar avstand fra dem, har allerede kontroll i Iraks nest største by Mosul og Saddams hjemby Tikrit. De sier de nå skal ta Bagdad, som et ledd i sitt mål om en islamsk stat på tvers av dagens etablerte landegrenser.

Det er imidlertid flere som hevder at det i virkeligheten er Saddam Husseins gamle generaler som er brakt til live igjen.

- Folk tror det er ISIL-krigere, men de fleste er våre gamle soldater, sa en av Saddams gamle generaler i et intervju med den svenske avisa Expressen i går.

Stor usikkerhet Ifølge Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt er det stor usikkerhet knyttet til hvem som faktisk er med i ISILs hær.

- Men det vi vet er at hun har rett i den forstand at ISIL rekrutterer fra det forsmådde sunniarabiske segmentet som først ble skjøvet ut av amerikanerne. Så snudde amerikanerne på dette fordi de forsto at det var et stort feilgrep, men statsminister Nouri al-Malik har fortsatt å ekskludere og marginaliser sunniaraberne. Det betyr at det slettes ikke er utenkelig at noen av de som nå kjemper, tidligere har kjempet i den irakiske hæren, sier han til Dagbladet.

Rykter om kommandant Ifølge Selvik ryktes det at Izzat al-Douris, som Raghad omtaler som «onkel» er tilbake i Irak. Han var en av de militære kommandantene under Saddam Husseins regime.

- Det er rapporter om at ISIL har jobbet sammen med andre grupperinger. Hvis det stemmer at Izzat al-Douris menn er tilbake i Irak vil hun jo ha rett i de parallellene hun drar, sier han.

Selvik understreker at ISIL også rekrutterer mange utenlandske krigere, såkalte fremmedkrigere.

- Man kjenner ikke styrkeforholdet mellom irakere og fremmed krigere, men jeg vil tro at det er et sterkt innslag av irakere, sier han.

Datteren vil tilbake Raghad er Saddam Husseins eldste datter. Hun er etterlyst av regjeringen i Irak og lever i eksil i Jordan.

- Jeg vet at jeg kanskje ikke kan vende tilbake til Irak snart, men jeg har godt håp om at jeg en dag skal kunne dra tilbake til mitt hjemland Irak og de byene som nå reiser seg. Jeg ar glad for at jeg kommer til å kunne besøke min fars grav og lese vers fra Koranen, sier hun videre i intervjuet med al-Quds al-Arab. 

FEIRER:  En gruppe ISIL-krigere feiere i gatene etter å ha inntatt Mosul. Opprørerne har også tatt kontroll i Saddam Husseins fødeby Tikrit. Foto: REUTERS/ NTB Scanpix
FEIRER: En gruppe ISIL-krigere feiere i gatene etter å ha inntatt Mosul. Opprørerne har også tatt kontroll i Saddam Husseins fødeby Tikrit. Foto: REUTERS/ NTB Scanpix Vis mer