Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam kan bli myte

Hvis USA ikke viser fram diktatorens lik eller DNA, kan Saddam Hussein bli en farlig myte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Mogadishu i Somalia for ti år siden klarte amerikanerne aldri å finne klanlederen Aidid. Senere ble Aidid imidlertid drept av rivaler. Den viktigste årsaken til at stemningen i Mogadishu vendte seg mot USA, var at amerikanerne insisterte på å samle inn de utallige tusen våpnene, for det meste Kalashnikov-rifler, som befant seg på alle slags hender ute i byen.

Kalashnikovene ga ikke bare en følelse av trygghet. De ga også status.

Og for mange ga de inntekter, blant annet fordi hjelpeorganisasjonene etter hvert begynte å leie inn vepnede vakter til transportene sine.

Det er ingen enkel operasjon å omskape et lovløst og godt bevepnet klansamfunn til en moderne, sivilisert stat. Og det er langt fra sikkert at FN og hjelpeorganisasjoner vil gjøre det bedre enn tungt bevepnede amerikanere.

Det er enorme forskjeller på Somalia og det langt mer utviklede Irak. Men det er kanskje ikke så store forskjeller inne i hodene på unge menn, det være seg klankrigere eller Fedayeen, som har bygd sine selvbilder på kalashnikover og troskap til lederen.

Bagdad

I krigens første dager satt uttrykk som 'overraskende' og 'uventet' løst hos mange kommentatorer. Måten Bagdad sentrum falt på er krigens første virkelige overraskelse. Man kan spørre om amerikanerne har hatt så gode etterretninger at de har ventet noe sånt, men advarslene fra mange militære før krigen tyder ikke på det.

Det en aviskommentar i dag kaller 'Republikanergardens jernring rundt byen' ble imidlertid aldri ansett som noen virkelig stor trussel. Det har vært klart hele tiden at irakske styrker utenfor tettbebyggelsen ville bli bombet og skutt sønder og sammen. Dette har bare vært et spørsmål om tid. Men at det skulle gå så lett inn til sentrum, kan knapt noen ha ventet.

Men byen er ikke tatt. Og den er full av kalashnikover og andre våpen, og selvbilder knyttet til Saddam Husseins regime.

Nordover

Ifølge det som forelå ved krigsstart, sto gardens Adnan-divisjon ved Saddams hjemby Tikrit og Nebukadnezar-divisjonen nordover mot Kirkuk og Mosul. Disse to divisjonene er selvsagt allerede bombet. Bombingen vil fortsette, i økende grad nå som flystyrker kan frigjøres fra kampene i sør.

Situasjonen er som den var rundt Bagdad, irakske styrker som prøver å unnslippe inn til byene blir bare enda mer sårbare for flyangrep.

Hvor er Saddam?

Ryktene svirrer allerede, og Saddam kan raskt bli en myte. 'Han unnslipper det utrolige, ingen får has på ham.'

Dette kan bli grunnlaget for Saddam Husseins nye renommé og en plattform for videre innflytelse. Osama bin Laden lever i dag på en slik myte, så godt han kan. Et slikt renommé kan vare lenge, helt uavhengig av om Saddam lever eller ei.

I tillegg til å sikre DNA-materiale fra åstedet for det siste forsøket på å bombe Saddam, vil amerikanerne nå gå ned i tunnelene. Her vil de gå forsiktig fram.

Det kan være lagt ut minefeller. Amerikanerne vil bruke bombehunder, og roboter av omtrent samme type som anvendes i byer og på flyplasser når det foreligger mistanke om at en terrorbombe er funnet. Instrumenter for å registrere kjemiske midler er også blant utstyret som vil bli tatt ned i tunnelene.

Hvilken pris?

Det vil selvsagt foregå søk etter Saddam forskjellige steder i Bagdad, på grunnlag av tips og tekniske spor. Samtidig vil amerikanerne gjøre som i Afghanistan, de vil prøve å kjøpe informasjon. Dessuten vil de prøve å kjøpe lokale ledere og grupperinger over til sin side.

Nord for Bagdad, i områdene rundt Tikrit, Mosul og Kirkuk har CIA arbeidet på denne måten lenge. I Afghanistan var det CIA som var først inne, og det skal ha falt forsvarsminister Donald Rumsfeld svært tungt for brystet da han oppdaget av hans spesialstyrker ikke kunne rykke inn før CIA hadde beredt grunnen.

Med sin store innflytelse har Rumsfeld klart å iverksette tiltak for å frata CIA en del av disse oppdragene. Men dette er ikke effektuert ennå, så det er utvilsomt CIA som leder an i nord.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media