Saddam kan få siste frist

USA og Storbritannia finpusser ny FN-resolusjon. Den skal åpne for krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye resolusjonsteksten kan bli lagt fram for Sikkerhetsrådet allerede i dag. Avstemning er ventet om to-tre uker, sier en talsmann for statsminister Tony Blair.

Det blir ikke lett å få flertall for en uttalelse som fastslår at Irak har brutt FNs krav om nedrustning. 11 av rådets 15 medlemmer, blant dem vetolandene Frankrike, Russland og Kina, vil at våpeninspeksjonene skal fortsette.

Frankrike vurderer derfor forslag om å styrke våpenjakten, slik også Tyskland går inn for. Det ligger an til intens tautrekking i Sikkerhetsrådet.

- Skrot rakettene

Hvis Saddam Hussein skal unngå krigen, må han i det minste etterkomme kravet om å ødelegge rakettene som når lenger enn FN tillater, mener de fleste observatører.

Våpeninspektørenes leder Hans Blix har gitt Irak ordre om destruksjonen skal være igangsatt innen lørdag.

Dagen er ikke tilfeldig valgt. Lørdag er også deadline for Blixs rapport om status i observatørgruppa Unmovics arbeid.

Britiske og amerikanske myndigheter mener at Saddam ikke har til hensikt å nedruste og at Sikkerhetsrådet derfor må gi klarsignal for krig, skriver nyhetsbyrået AP. Av de 15 rådsmedlemmene er det foreløpig bare Spania og Bulgaria som støtter standpunktet.

Hvis en resolusjon som åpner for krig skal bli vedtatt, må Bush og Blair sikre seg ni ja-stemmer og samtidig unngå et fransk veto.

Mye kan tyde på et kompromiss som gir irakerne strenge tidsfrister. Blix sa i helgen at det kan være nyttig om Saddam får en absolutt deadline og beskjed om at han blir angrepet hvis fristen brytes.

- Et ultimatum eller en tidsfrist er en måte å legge kraftig press, sier svensken til bladet Time.

Han understreker at det militære presset mot Irak må opprettholdes og at regimet i Bagdad bør vite at de ikke kan trenere våpeninspeksjonen i det uendelige.

KVINNEKAMP: Irakisk kvinne demonstrerer kamplyst foran portrett av Saddam Hussein i diktatorens hjemby Tikrit.