Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam kan ha a-bombe

LOS ANGELES (Dagbladet): Saddam Hussein har nok atomingeniører og kjernefysisk materiale til å lage atomvåpen. Nå trekker FN ut alle sine inspektører etter at Saddam utviste amerikanere. USA vil nå samle støtte til militære tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På egen hånd posisjonerer USA sine formidable styrker i området. Det er sterk motstand i FNs Sikkerhetsråd mot å sette inn militære tiltak mot Irak nå.

Den amerikanske kongressen vedtok i går en støtte til president Bill Clinton som åpner for militære tiltak fra USAs side «dersom dette blir nødvendig».
Clinton sier Saddam Husseins handlinger er «uakseptable» og vil få «alvorlige konsekvenser». I diplomatisk språkbruk betyr det militære tiltak.

Farlig nær

Det er Jane's Weekly Intelligence Review som skriver at Irak fortsatt har kapasitet til å bygge atomvåpen. En artikkel i desembernummeret av Jane's dokumenterer hvor nær Irak var å gjøre ferdig kjernefysiske våpen før Golfkrigen i 1991.
Artikkelen konkluderer med at Irak fortsatt har ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen. Nabolandet Iran har også slike ambisjoner og kan ha kommet enda lenger enn Irak.

Alvorlig

- Jeg kommer til å følge opp denne saken med stor besluttsomhet, advarte Clinton i går etter et møte med sine sikkerhetsrådgivere.

Han roste Sikkerhetsrådets enstemmige resolusjon som krever at Irak retter seg etter våpenhvileavtalen fra Golfkrigen.

- Irak strekker denne saken til bristepunktet, og det vil føre til alvorlige konsekvenser, sa den amerikanske FN-ambassadøren Bill Richardson i går.

I USA

Hele Norges coronakart