Saddam kan ha kreft

Legene tror Saddam Hussein kan ha prostatakreft. Selv er ex-diktatoren mest opptatt av å vanne blomstene på cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam Hussein ble nylig fløyet til et millitærsykehus i Bagdad, der legene undersøkte ham for en forstyrret prostata de tror kan være kreft.

Leser koranen

Turen var trolig et kjærkomment avbrekk for diktatoren som til daglig sitter isolert på en 3 ganger 4 meter stor celle utenfor Bagdad. Fengselet er bygd på grunnen til et av hans tidligere palasser. Ni måneder etter at Iraks diktator ble arrestert tusler han rundt på cella i tøfler og vanner blomster. Han leser koranen og bøker om den arabiske storhetstiden. Saddam spiser amerikanernes hurtig-frokost og får tre timers daglig mosjon, rapporterer New York Times.

Vil ha dødsstraff

Mye av tida i fengselet går med til timevis lange avhør med etterforskerne som forbereder anklager om folkemord. Selv viser Saddam ingen anger og nekter fortsatt for at han har gjort noe galt. Flere hundre tusen mennesker ble drept under Saddams ledelse, men diktatoren fastholder at hans posisjon som president tillot det og at de som ble drept var forrædere. Saken mot Saddam kommer sannsynligvis allerede opp i oktober i år, ifølge Iyad Allawi, leder av interimregjeringen i Irak.

- Jeg tror ikke det tar lang tid. Bevisene mot ham er overveldige. Vi håper på rettferdighet, sier Allawi, sier Allawi til tv-kanalen ABC.

- Mener du dødsstraff?

- Dødsstraffen er gjeninnført i Irak, svarer han med klar hentydning til hva han ønsker seg.

Holder på titlene

Over 80 andre fanger sitter i samme fengsel som Saddam, blant dem 40 av Iraks mest ettersøkte. Men Saddam får ikke treffe noen av de andre. Han har vært isolert siden han ble pågrepet 13 desember i fjor. De andre fangene får treffe hverandre og spille sjakk, backgammon og domino. Ifølge New York Times kaller de hverandre fortsatt ved sine gamle titler.

FØR OG ETTER: Saddam Hussein før og etter han ble tatt. Nå konsenterer diktatoren seg om blomstene på cella.
STORHETSTID: Saddam under sin storhetstid. Diktatoren er nå anklaget for folkemord mot hundretusener av mennesker.