Saddam kan vinne

Rakettene som i går traff et fattig boligstrøk i Nord-Bagdad, var en gave fra oven for Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diktatoren har høstet krigens første propagandaseier. Forbered deg på flere.

For i en krig der den ene parten har høyteknologiske våpen og skryter ganske uhemmet av sin humane bombing, mens den andre har millioner sivile å gjemme seg bak, er dette spillet avgjort på forhånd.

Jo lenger krigen varer, desto flere ganger vil regimet kunne rushe tv-reporterne til åstedet for tragedier.

Saddams sjanse

Saddams eneste sjanse til å komme helskinnet fra katastrofen han har stelt i stand, er trolig å holde seg i live til så mange sivile er drept at verdensopinionen, inklusive den amerikanske, tvinger George Bush til et kompromiss.

En langvarig og blodig krig vil også drive børsene verden over i stup og styrke presset på Bush og Blair.

Derfor ønsker antakelig regimet i Bagdad at krigen skal foregå inne i storbyene. Derfor plasserer det sine våpen og kommandosentraler midt inne i boligstrøk, nær sykehus og under tilfluktsrom.

Menneskelige skjold

Det er blant de aller groveste brudd på krigens folkerett å bruke sivile som skjold for væpnet kamp. Konsekvensen blir store lidelser blant uskyldige. Og motparten får nesten alltid skylden.

Disse sivile skjoldene er langt mer effektive enn forhutlede fredsaktivister fra Vesten som oppsøker livsfare i forvirret forsvar for Irak.

PLO har i årevis utnyttet dette faktum i palestinernes kamp mot Israel. Mange vil anføre at de statsløse ikke har mange alternativer, selv om det ikke unnskylder brudd på folkeretten.

Men Saddam har valg, og velger kynisk.

Derfor trenger han foreløpig ikke ty til falske krigsofre og andre propagandaløgner som kan avsløres og slik ødelegge fordelene Irak har i opinionskrigen.

Etter en ukes krig er Saddam knapt tatt i en eneste usannhet, mens angripere overdriver 'opprør' og alltid venter i det lengste med å innrømme at sivile blir drept.

Det finnes mange gode argumenter for å styrte Saddam Hussein med våpen. De sivile lidelsene blir kanskje størst om han får beholde makten. Men USA og Storbritannia slipper ikke unna det forhold at uten krig, ingen «feilbombinger».

SIVILE OFRE: En av bagdadborgerne som ble såret da en rakett traff bydelen al-Shaab i går. USA antyder at raketten kan ha vært irakisk., men utelukker ikke et amerikansk våpen på avveie.