- Saddam leder krigen selv

Amerikanske styrker angripes 20 ganger hver dag. Saddam selv og general Izzat Ibrahim al-Douri leder opprøret, mener CIA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterretningsrapportene fra Irak er motstridende, men ifølge New York Times konkluderer flere av CIAs analytikere med at Saddam spiller en nøkkelrolle i angrepene på USAs styrker.

Amerikanerne har hittil framstilt Saddam som en rømling uten innflytelse, men er tilsynelatende i ferd med å ombestemme seg.

- Det er ikke til hjelp at han er i live, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld i går kveld. - Vi må fakke ham, og jeg tror vi skal skal lykkes.

Eks-diktatoren skjuler seg ifølge de ferske etterretningsrapportene i nærheten av sin fødeby Tikrit. Han skal ha hatt flere møter med general Izzat Ibrahim al-Douri, kløver konge og nummer seks på lista over USAs mest etterlyste irakere.

New York Times skriver at tjenestemenn i Pentagon mener al-Douri nylig var i kontakt med mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam.

Andre av avisas kilder tviler på denne kontakten, men deler oppfatningen av genralens nøkkelrolle.

20 angrep om dagen

USA har det siste halvåret flere ganger hevdet at Saddam Hussein har mer enn nok med å holde seg i live og unngå pågipelse, og at han derfor ikke kan spille noen rolle i gerilja- og terrorangrepene mot okkupasjonen.

Men de siste to månedene har etterretningstejensten registrert flere tegn på at han spiller en større rolle.

Saddam har trolig hatt flere møter med underordnede og spiller kanskje også en viktig rolle i anstrengelsene for å samkjøre de ulike gruppene som slåss mot USA og det irakiske overgangsregimet.

De siste ukene har opprørerne angrepet USAs styrker mer enn 20 ganger hver dag.

Den arabiske tv-stasjonen al-Jazeera melder i dag at at general al-Douri, nummer to i Irak da USA og Storbritannia invaderte, har gode kontakter i Mosul, der Saddams sønner ble drept i juli.

GENERALEN OG SJEFEN: Izzat Ibrahim al-Douri foran bilde av sjefen 26. mars i år. Da var generalen formann i Revolusjonsrådet og diktaorens nærmeste medarbeider.
DØDELIG MOTSTAND: Saddam-tilhengere angrep al-Khadra politistasjon i Bagdad mandag. Fire ble drept og rundt 50 såret.