Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam lever videre

De har revet ned statuene av ham og fjernet Saddams familieimperium fra makten i Irak. Men bildet av Saddam Hussein strømmer fortsatt ut på gatene. Med amerikansk hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanskledede koalisjonsstyrkene i Irak har revet ned det de kunne finne av statuer og malerier av Saddam Hussein. Men den dype økonomiske krisen i landet tvinger amerikanerne til fortsatt å trykke bildene av Saddam; på landets sedler.

I den delvis ødelagte bygningen til Iraks sentralbank sitter offisielle tjenestemenn med et prekært problem. 10 000-dinarseddelen som ble innført i Irak i fjor skys som pesten blant irakere.

Etter invasjonen av landet har ryktene gått om seddeltypen. Den er lett å forfalske, samtidig som drøssevis av sedler skal ha blitt stjålet av plyndrere i de lovløse ukene etter Saddams fall. Ryktene går ut på at den amerikanske administrasjonen kommer til å erklære seddelen verdiløs i nær framtid, skriver nyhetsbyrået Reuters.

De fleste irakere får lønnen utbetalt i 10 000-dinarer. Men hos kjøpmenn omsettes seddelen for ned mot 70 prosent av den opprinnelige verdien. Det har fått irakerne til å reagere kraftig.

De fleste insisterer på å få lønn og betaling i 250-dinarsedler. Det betyr at enkelte drar med seg sekker av sedler for å gjøre innkjøp. Samtidig er det køer av irakere utenfor bankene som krever å få vekslet inn 10 000-dinarer i mer gangbar valuta.

Tvinges til å trykke

For å unngå et større opprør har den amerikanske administrasjonen satt seddelpressene i gang igjen i sentralbanken. Millioner av 250-dinarsedler trykkes nå hver eneste dag for å møte irakernes behov.

Men for amerikanerne har trykkingen en særdeles besk bismak. Alle sedlene bærer bildet av en ung og vannkjemmet Saddam Hussein. Et bilde okkupasjonstroppene har gjort sitt beste for å fjerne fra det offisielle rommet.

- Det var ikke mulig å forandre sedlenes utseende akkurat nå, sier konstituert sentralbanksjef Faleh Salman til Reuters.

- Det finnes ingen nasjonal myndighet i Irak som har mulighet til å forandre sedlers utseende, sier han.

Salman mener spekulanter forsøker å lure befolkningen til å tro at 10 000-dinarene er mindre verdt, for så å gjøre stor profitt på å kjøpe dem for en billig penge. Han insisterer på at den omstridte seddelen er like mye verdt som alle andre sedler i Irak. Men det Salman kaller hysteri er beinhard virkelighet for hardt prøvede irakere.

- Jeg kom for å veksle disse sedlene fordi ingen vil ta i mot dem, sier Zainab Mohammed. Hun er en av mange som har stilt seg i kø utenfor sentralbanken for å få tak i 250-dinarer.

- Men ingen vil slippe oss inn. Hva skal jeg gjøre? spør hun, mens amerikanske soldater ber fokemengden om å spre seg.

- Flaut

Amerikanske og britiske administratorer innrømmer overfor Reiters at det er pinlig å måtte trykke sedler med bilde av Saddam. Men de mener det er bedre å tape ansikt for en kort periode ved å fortsette å trykke Saddam.sedler, enn å provosere irakerne ytterligere ved å ikke ta dinar-problemet på alvor.

Med en gang et nytt interimstyre er på plass i Irak blir det nye sedler. Uten Saddam Hussein, sier de.

I mellomtiden har sedlene fra tiden før Hussein, de såkalte «sveitsiske dinarene» blitt Iraks nye gull. Sedlene ble trykket i Sveits, forøvrig uten bilde av Saddam. Sedlene har vært i omløp i de autonome kurdiske områdene nord i Irak, og skal være mye vanskeligere å forfalske.

Disse dinarene er verdt opptil 260 ganger så mye som vanlige irakiske dinarer. For irakerne i sør haster det med å få nye sedler på plass.

RIKTIGE SEDLER: Kvinnen på markedet i Bagdad kan smile til fotografen. Hun kan handle med 250-dinarer og får dermed full valuta.
TRYKKES FORTSATT: Sedlene med bilde av Saddam Hussein kommer i nye opplag fra den irakiske sentralbanken. Til koalisjonens lille ergrelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media