Saddam livredd

Saddam Husseins eldste sønn, Uday Hussein (38), gjør alt for å kapre makten i Irak. Den fryktede Uday har nå konvertert til sjiaislam for å få folkets støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uday var egentlig kronprins i Irak, men ble alvorlig skadd i et attentat i desember 1996. Siden den gangen har den yngre sønnen Qusay (35) vært Saddams førstevalg.

- Saddam har gitt Qusay mye mer plass det siste året. Det minner om hva som skjedde i Syria, før Hafez al-Assad døde, sier en talsmann i opposisjonsgruppa INC.

Men den beryktede skjørtejegeren Uday nekter å gi opp håpet om å ta over etter sin far, og nå har maktkampen tatt en overraskende vending: Uday har konvertert til sjiaislam.

Splittelse

38-åringen er en fryktet person i Irak. Også for far Saddam. Ifølge Sunday Times er Saddam så paranoid at bare sønnen Qusay og en betrodd general vet hvor han befinner seg.

Saddam har foreløpig ikke kommentert sønnens konvertering offentlig.

Sjiamuslimene utgjør mer enn 60 prosent av Iraks befolkning, og betraktes med mistro av det sunnidominerte styret på grunn av deres religiøse bånd til Iran.

Krøkt tidlig

Uday Hussein fikk tidlig utdannelse i ekte Saddam-ånd. Allerede som treåring ble han tatt med for å se fanger bli torturert. Etter hvert som han ble eldre, ble Uday kjent som skjørtejeger, begersvinger, smugler og drapsmann.

Uday har vært i klammeri med pappa Saddam tidligere: På midten av 90-tallet drepte han Saddams tro tjener, livvakten Hanna Jajjo. Saddam ville ha sønnen tiltalt for drap, men de 17 vitnene i saken ble tilfeldigvis drept - og Uday ble tilgitt.

Landets opposisjonsgrupper omtaler Uday som en seriemorder og voldtektsforbryter, skriver The Guardian.

MAKTKLARE: Saddam Husseins sønner Uday (t.h.) og Qusay ønsker begge å overta makten etter faren. - Det kan bli en blodig kamp, sa opposisjonspolitikeren Abu Bilal al-Adib til Dagbladet i fjor.