- Saddam lurer hele verden

-Saddam Hussein lurer hele verden, for han produserer masseødeleggelsesvåpen, sa president George W. Bush etter samtale med kongresslederne i Det hvite hus onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bush vil ha internasjonal fordømmelse av Iraks leder, og sikre seg nasjonal ryggdekning for en militær aksjon. Etter et timelangt møte med Kongresslederne onsdag, brukte Bush klare ord. Han understreket at Det hvite hus vil samarbeide med Kongressen og be om støtte før en eventuell aksjon mot Irak.

Bush har tydeligvis tatt signalene som ledende senatorer og kongressrepresentanter fra begge partier er kommet med. Det er ikke tilstrekkelig å konsultere de folkevalgte, Kongressen må ha et avgjørende ord.

Selv om Bush som øverstkommanderende for de militære styrker kan sette i gang et angrep, vil det være politisk uklokt å ikke sikre seg klarsignal fra Senatet først. Bush senior gjorde det i 1990 før Golfkrigen.

Duket for samarbeid?

Demokratene har i lengre tid stilt seg kritisk til et sololøp fra presidentens side. Nå blir stadig flere republikanere skeptisk til en egenrådig president, som bare vil rådføre seg med de folkevalgte når det passer ham.

Det var tydelig etter onsdagens møte at Bush vil legge langt større vekt på samarbeid med Kongressen i tiden framover, noe de folkevalgte tydelig satte pris på.

- Presidenten talte med overbevisning, og jeg har ingen betenkeligheter med å støtte ham i å fjerne president Saddam, sa senator John McCain, republikaner fra Arizona. Han har ofte vært i opposisjon til presidenten etter nominasjonskampen ved presidentvalget i 1990.

Tale i FN

Bush sa ingenting om ytterligere FN-inspeksjon i Irak. -Spørsmålet i dag er ikke inspektører, men å sikre en avvæpning av Irak, sa presidenten.

Det er ventet at Bush vil skissere regjeringens Irak-politikk når han entrer FNs talerstol neste torsdag under åpningen av høstsesjonen i Hovedforsamlingen. Presidenten er interessert i å samle bredest mulig internasjonal støtte for den linjen han legger opp til.

Bush har vært i kontakt med Canadas statsminister Jean Chretien, og lederne i Russland, Kina og Frankrike. Hans mest trofaste støttespiller, Storbritannias statsminister Tony Blair, kommer til Camp David denne helgen. Da vil Irak stå sentralt under samtalene.

Rumsfeld på Capitol Hill

Bush sa ingenting etter møtet med kongresslederne som gir noen pekepinn om hvilken fløy i administrasjonen som kan regne med presidentens støtte. Talsmenn for Det hvite hus sier det er pressen som har skapt forestillingen om alvorlige indre rivninger i Bush-administrasjonen.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld møtte onsdag ettermiddag Senatets forsvarskomité, etter eget ønske, for å drøfte et eventuelt felttog i Irak, hvor mange soldater som trengs, hva det vil koste, og hvilken internasjonal støtte USA kan regne med.

Rumsfeld er sammen med visepresident Dick Cheney tilhenger av å slå til mot Saddam raskest mulig. Våpeninspektører har ingen plass i den modellen som Rumsfeld har laget.

(NTB)

RYGGDEKNING: George W. Bush arbeider hardt for å skaffe seg hjemlig ryggdekning for et angrep på Irak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer