Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam må samarbeide

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det alvorligste punktet i rapporten til Sikkerhetsrådet fra Hans Blix og Mohammed El Baradei er at Irak verken har godtatt eller følger opp verdenssamfunnets krav til landet om å nedruste ved å redegjøre for sine masseødeleggelsesvåpen og ødelegge dem. Blix sier at Irak samarbeider med våpeninspektørene når det gjelder å gjennomføre inspeksjonene, men ikke når det gjelder innholdet i dem. Hans Blix ba ikke om mer tid til inspeksjoner, men meldte at inspektørenes apparat nå har full kapasitet og er i stand til å fortsette våpeninspeksjonene dersom Sikkerhetsrådet ønsker det. Blix' kollega Mohammed El Baradei, som leder Det internasjonale atomenergibyrået, rådet Sikkerhetsrådet til å la hans atominspektører få fortsette sitt arbeid i de nærmeste par månedene.
  • Våpeninspektørenes offentlige rapport gjør det klart at Irak ikke samarbeider slik et enstemmig Sikkerhetsråd har krevd. USAs FN-ambassadør John Negroponte kaller Blix-rapporten en «katalog av ubesvarte spørsmål». Inspeksjoner er ikke nedrustning, sier han. Ambassadøren krever at Sikkerhetsrådet nå tar ansvar. Men ambassadør Negroponte bruker foreløpig ikke de formuleringene som utløser krig mot Irak nå. Det gjorde heller ikke president Bushs pressetalsmann Ari Fleischer.
  • Vi er enige med statsminister Kjell Magne Bondevik i at våpeninspektørenes rapport etterlater ubesvarte spørsmål. Inspektørene har ikke funnet avgjørende bevis på at Irak har omfattende lager eller produksjon av masseødeleggelsesvåpen. Men Saddam Husseins manglende vilje til å avgi informasjon frivillig gjør at inspektørene er svært langt fra å kunne slå fast at Irak ikke lenger har masseødeleggelsesvåpen eller midler og muligheter til å produsere dem.
  • Det er bare en slik konklusjon som kan hindre krig mot Irak. Det krever at Saddam Hussein samarbeider mer aktivt med våpeninspektørene. Statsministeren mener at inspektørene bør få mer tid. Det er en rimelig konklusjon på gårsdagens rapport. Inspeksjonene er alternativet til krig, og bør bli sluttført slik at en sikker og positiv konklusjon kan trekkes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling