- Saddam må stoppes

- Saddam Hussein får ikke lov til å true sine naboland og resten av verden med sine atomvåpen og biologiske våpen. Tidligere i dag ga jeg ordre om at USA sammen med Storbritannia går til angrep mot Irak, sa Bill Clinton i sin direktesendte TV-tale midnatt norsk tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bill Clinton.

Hør første del av Clintons tale

President Clintons TV-tale startet ved midnatt presis. Han startet talen med å si at han i morgentimene i dag ga ordre til angrepet på Irak. Clinton understreket at Saddam Hussein har fått mange sjanser til å vise at han vil samarbeide med FN. I likhet med statsminister Tony Blair hevdet Clinton at Saddam Hussein ikke er til å stole på, at han i virkeligheten er en notorisk løgner.

Clinton sa at det i første rekke er Iraks våpenlagre og fabrikker som vil være hovedmålet for angrepet. Clinton mener at det ikke er tvil om at Saddam Hussein vil ta i bruk slike våpen.

- Saddam Hussein har brukt slike våpen før, det er ingen tvil om at han vil bruke dem igjen, sa Clinton i sin tale.

Clinton kom med følgende advarsel til Saddam:

- Hvis du handler hensynsløst må du være forberedt på konsekvensene. Så lenge Saddam Hussein har makten er det fortsatt en trussel mot folks trygghet. Det trengs en ny regjering i Irak.

Virket presset

Amerikanske kommentatorer trakk fram at Clinton gjentatte ganger i talen hevdet at han hadde full støtte til å starte angrepet. Dette trolig for å svare på kritikken mot ham.

Kritiske røster har hevdet at Clinton har arrangert angrepet mot Irak for å stoppe riksrettssaken mot ham. Kongressen skulle ha stemt over en eventuell riksrettssak mot Clinton seinere i dag. Det blir trolig ikke noe av.