Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam med døra på gløtt

KAIRO (NTB-AFP): President Saddam Hussein er innstilt på å åpne 68 såkalte presidenteiendommer for FNs våpeninspektører i to måneder, og FNs generalsekretær Kofi Annan skal koordinere arbeidet med å finne en løsning på Irak-krisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var lederen for Den arabiske liga, Esmat Abdel Meguid, som i går opplyste at Saddam Hussein er villig til å åpne de omstridte presidenteiendommene. Russlands president Boris Jeltsin sa da han kom til Roma at Kofi Annan skal samordne de diplomatiske innspillene fra Russland, Frankrike og Den arabiske liga for å finne en løsning på krisen.

FN har tidligere krevd at Irak må åpne alle bygninger der inspektørene mener de kan få svar på sine spørsmål om landets våpenpotensial.

Truer

USAs forsvarsminister William Cohen sa i går at landet har nok styrker i Persiabukta til å rette et angrep mot Irak. Amerikanske og britiske talsmenn truet i helga med å rette flyangrep mot Irak i nærmeste framtid dersom Saddam ikke bøyer unna for kravene om fri adgang for inspektørene.

Kofi Annen avlyste i går kveld sin reise til Midtøsten og sa krisen gjorde det tvingende nødvendig for ham å være på plass i FNs hovedbygning i New York.

Løsning

Ifølge det siste tilbudet fra Saddam skal våpeninspektørene få tilgang til alle de 68 eiendommene med unntak av åtte. Inspeksjonen av de siste åtte områdene må ledes av en kjent internasjonal skikkelse som utnevnes av FNs generalsekretær, mener den irakiske lederen.

- Vi er fast bestemt på å finne en diplomatisk løsning. Jeg vet det er vanskelig, men det er ikke umulig, sa lederen for Den arabiske liga, Abdel Meguid, på en pressekonferanse i Kairo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!