Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam mislikte bin Laden

Senatsrapport avviser påstander fra Bush-administrasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En nedgradert rapport offentliggjort av det amerikanske senatet i helgen, viser at CIAs analytikere avviste koblinger mellom Saddam Hussen og al-Qaida samtidig som Bush-administrasjonen brukte slike koblinger som grunnlag for invasjon i Irak.


Den tidligere irakiske diktatoren var ingen støttespiller for islamistiske terrorister, slik presidentens stab hevdet.

CIAs analytikere mente tvert imot at Saddam Hussein så al-Qaida som en trussel snarere enn en mulig alliert, og at hans etteretnignstjeneste aktivt forsøkte å arrestere al-Zarqawi - den irakiske terrorlederen som ble drept av amerikanske soldater tidligere i sommer.  

Privat skal Hussein bare ha uttrykt seg negativt om Osama bin Laden, fortalte Saddam Husseins tidligere visestatsminister Tariq Aziz i avhør med FBI før invasjonen.

Valgkamptema

Rapporten fra Senatets etteretningskomitte kommer bare to måneder før senatsvalget og midt i president George W. Bush kampanje for å flytte fokus fra Irak til krigen mot terror.

Tross at konklusjonene i rapporten ikke er nye, har demokratiske politikere nå kastet seg over den for å vise til at presidenten mot bedre viten forsøker å koble Saddam Hussein til al-Qaida, skriver Washington Post.

- Presidenten villeder ennå. Han kommer fremdeles med uttalelser som er falske, sier senatsmedlem Carl M. Levin i etteretningskomitteen til avisen.

LINK: Påstandene om at Saddam støttet bin Laden stemmer ikke, ifølge CIAs analytikere. Her selges de tre side om side i en butikk i St. Petersburg. Foto: Reuters
LINK: Påstandene om at Saddam støttet bin Laden stemmer ikke, ifølge CIAs analytikere. Her selges de tre side om side i en butikk i St. Petersburg. Foto: Reuters Vis mer

Senest 21. august antydet Bush at det var koblinger mellom Hussein og Zarqawi.

Men allerede i oktober 2005 hadde CIA konkludert med at Saddam Husseins regime ikke hadde noe forhold til terrorister, eller skjulte eller så gjennon fingrene med Zarqawi, viser den nedgraderte rapporten.

- Gammelt nytt

- Om vi har noen som ønsker å ta dette opp på nytt igjen, er det greit, sier talsmann Tony Snow i Det hvite hus til New York Times.

Han sier rapporten bare inneholder gamle nyheter.

- Dette er bare en gjentakelse av noe som skjedde for tre år siden. Det viktige er å finne ut hva du skal gjøre i morgen, og dagen etter, og måneden etter og året etter for å sørge for at krigen mot terror vinnes.

I helgen offentliggjorde komitteen også en rapport om hvordan administrasjonen brukte informasjon fra Ahmed Chalabis lobbygruppe i forkant av invasjonen, inntil det ble avslørt at Iran trolig hadde agenter i gruppen.

- Kynisk manipulasjon

Demokratenes senator John Rockefeller fra West Virginia stemte selv for krigen i Irak. Men i dag sier han til CBS News at Bush-administrasjonen sløret alles blikk, og at han mener beslutningen om krig var feil.

- Den absolutt kyniske manipulasjonen, overlagt kyniske manipulasjonen for å få flertall for invasjonen i folket virket, de sa ja til å gå til krig. Også jeg. Forskjellen er bare at etter at jeg fikk kjennskap til etteretnings- informasjonen, gikk jeg i Senatet og sa at min stemme var gal.

Rockefeller mener at verden ville hatt det bedre i dag om USA ikke hadde innvadert Irak - selv om det ville bety at Saddam Hussein fremdeles styrte Irak.

- Saddam ville ikke angripe oss. Han kunne vært isolert der. Han kunne hatt kontroll i det landet, men han ville ikke tappet våre ressurser og hindret oss i å føre krigen mot terror, som dette egentlig handler om.

Ny rapport etter valget

Det er to og et halvt år siden komitteen gikk i gang med gjennomgangen av etteretningsinformasjonen USA hadde før og etter invasjonen i Irak. Tidligere har også flere andre rapporter vist at påstandene om koblinger mellom Saddam Hussein og al-Qaida var feilaktige.

En senere rapport fra komitteen skal gå grundigere Bush-administrasjonens rolle i forkant av invasjonen. Den rapporten er imidlertid ikke ventet før etter senatsvalget.