Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam neste

USA gjør seg klar til å styrte Iraks diktator Saddam Hussein i løpet av det neste halvåret. Aksjonen i Afghanistan danner forbilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddams hjemlige motstandere skal støttes av amerikanske luftstyrker, skriver New York Post i dag.

Ifølge avisa kommer opplysningene fra en ikke navngitt rådgiver i Bush-administrasjonen. Kilden hevder at en hemmelig plan nå blir utarbeidet i krigskabinettet og at den indre sirkel rundt presidenten nå er enig om at diktatoren må bort.

Saddam er åpenbart klar over faren og samlet i går sine nærmeste støttespillere for å drøfte 'de ondskapsfulle, fiendtlige planene Amerikas herskere truer vårt folk med', skriver det irakiske nyhetsbyrået.

Det er neste utgave av Newsweek som redegjør for angrepsplanene.

  • I første fase skal USA øke presset på Irak og kreve at FNs våpeninspektører igjen får adgang til landet.
  • Når Saddam nekter å bøye av for presset, regner USA med at det vil danne grunnlag for en ny internasjonal koalisjon mot diktatoren.
  • Væpnede irakiske motstandsgrupper skal få støtte fra amerikanske luftangrep. Ifølge New York Post er det også på tale å etablere en flernasjonal invasjonsstyrke, som i 1991.

    - Saddam må bort. Men det må skje fort, før han skaffer seg atomvåpen, sier tidligere generalløytnant Tom McInerney i det amerikanske flyvåpenet.

    Ahmad Chalabi, leder av motstandsbevegelsen Irans nasjonalkongress, sa sist måned at Saddam kan styrtes i et kombinert angrep av 3.000 irakere, en bombekampanje som i Afghanistan, flere tusen amerikanske kommandosoldater og støtte fra Iran.

SKAL STYRTES: En amerikansk plan har som siktemål å styrte Iraks mektige mann, Saddam Hussein, innen et halvår.
NYE TOKT: Amerikanske luftstyrker må muligens klargjøre våpnene sine igjen. USA gjør seg klar til å styrte Saddam Hussein.
Hele Norges coronakart