Saddam omfavner Norge

Førstesida som Hussein Saweidi (50) holder opp, forteller at Irak skal gjenåpne sin ambassade i Norge. Til norske myndigheters forbauselse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BAGDAD (Dagbladet): «Irak har bestemt å ha diplomatiske forbindelser med Makedonia og å gjenåpne ambassaden i Norge,» het det på førstesidene samtlige irakiske aviser i går.

Det kom overraskende på norske diplomater både i Bagdad og i utenriksdepartementet i Oslo. Ikke minst fordi Norge på sin side har besluttet å nedlegge sin ambassade i Irak, noe som vil skje så snart det er praktisk mulig over nyttår.

Å bli omfavnet av Saddam Hussein i disse dager er ikke noe som står høyt på den norske regjeringens ønskeliste for det nye året. Hvis det blir krig mot Irak, er Norges rolle fortsatt uklar - alt ettersom de militære aksjonene sanksjoneres av FN eller ikke.

Uvitende ambassadør

Norge har ingen fordel eller interesse av å bli knyttet tettere til Irak og Saddam Hussein enn det vanlige diplomatiske forbindelser tilsier . Da Norges sjef på ambassaden i Bagdad, Stein Undheim, kjørte til jobben samme dag, var han intetanende om at Irak har bestemt seg for å gjenåpne sin ambassade i Norge.

Visste ingen ting

- I løpet av det siste halvannet året har dette blitt nevnt i forbifarten i irakisk UD. Men jeg visste ikke noe om at avgjørelsen var tatt før jeg leste det i avisa i går, sier Undheim.

Bakgrunnen for at Irak ønsker å gjenåpne ambassaden i Oslo, er etter det Dagbladet erfarer at Norge og Irak er oljeproduserende land.

- Vi har fått bekreftet av irakiske myndigheter at de har fattet et vedtak om å gjenåpne ambassaden. Det tar vi til etterretning, og det er nå opp til irakiske myndigheter å følge opp saken, sier pressetalskvinne Hilde Haraldstad i UD.

Norge og Irak har diplomatiske forbindelser, men for tida er det Iraks ambassade i Stockholm som ivaretar landets interesser i Norge.

«Fredslandet Norge»

I Bagdads gater ble førstesidenyheten mottatt med stor glede. En av dem som smilte bredest, var avisselgeren Hussein Saweidi (50).

- Dette er et kjempebra initiativ mellom Irak og Norge. Landet deres er et fredsland, og nå håper jeg dere vil hjelpe oss med å fortelle resten av verden om hvilke lidelser vi irakere opplever. Dere må få fram sannheten sånn at ikke amerikanerne bomber oss, smiler Hussein.

Han forteller om USAs ugjerninger i Vietnam, Somalia, Afghanistan og Palestina.

- Irak er et land for fred. Nå håper jeg dere forteller dette til lille Bush og hans far. De to er gale krigsforbrytere som må stoppes. Velkommen, Norge, smiler Hussein.

Dagbladet forsøkte i går uten hell å få kontakt med irakiske myndigheter om saken.

VELDIG FORNØYD: Avisselger Hussein Saweidi (50) ble veldig glad over å lese at hans myndigheter vil gjenåpne sin ambassade i Norge. - Nå må dere hjelpe oss og stoppe USA, sier han og holder opp avisene som hadde toppoppslag om Norge i går.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer