Saddam opp av gjørma

I morgen er det ti år siden Golfkrigen startet. Her er historien om hvorfor Saddam ikke er styrtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DET ER BEGYNNELSEN av mars 1991. Golfkrigen er over, men det er opprør mot Saddam Hussein i Nord- og Sør-Irak. I hovedstaden Bagdad beveger Saddam sjøl seg rundt som en mann på flukt. Han sover i forskjellige hus hver natt, spesielt i middelklassestrøket al-Tafiya, der ingen mistenker ham for å være.

Tidligere har Iraks diktator benyttet en hel flåte av helt like Mercedeser for å forvirre eventuelle attentatmenn. Nå kjører han rundt i eldre småbiler med bare én livvakt, for å skjule sin identitet. De som har truffet ham, beskriver ham som «innskrumpet». «Slakteren fra Bagdad» har gått ned tjue kilo i vekt.

HISTORIEN FORTELLES i boka «Out of the Ashes», skrevet av de to journalistbrødrene Andrew og Patrick Cockburn. Boka forteller om hvordan Saddam lurte en hel verden, og hvordan verden, ikke minst USA, lurte seg sjøl. Selv om det går sterke rykter om at Saddam Hussein i dag er alvorlig sjuk av kreft, sitter diktatoren tilsynelatende trygt ved makten i Bagdad. Nyttårsaften fyrte han av 142 geværskudd med én hånd i full offentlighet, vel vitende om at det verken inne i Irak eller utenfor fins en opposisjon som er sterk nok til å ta makten fra ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer