Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam-regimet har trolig kjemiske våpen

Mens lovløsheten griper om seg i de frigjorte delene av Bagdad og andre steder, kan restene av Saddam-regimet være i ferd med å forberede sin siste skanse i Tikrit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Tikrit ser de lovløsheten på TV, og det er neppe mange som ønsker seg en gjentagelse av den historien. Dette kan bli Saddam-regimets nest siste kort.

Håp om at lovløsheten raskt skal utløse sterk misnøye med okkupasjonsmakten og gå over i motstand, kan bidra til å holde motet oppe i Tikrit. Og hvis en seier kan vinnes, kan motstanden kanskje øke?

Ved Tikrit kan restene av det gamle regimet kanskje ty til sitt aller siste kort, kjemiske våpen.

Historieløst

Slutninger som nå trekkes om at at manglende funn av lagre av kjemiske våpen betyr at regimet ikke har hatt slike våpen, er ikke bare forhastede.

De er også historieløse. Saddam Hussein har ikke bare brukt gass mot kurderne. Irak brukte også gass i krigen mot Iran i 1980-88, og det er i denne krigen vi finner holdepunkter for at irakerne har utviklet stor evne til å operere med kjemiske våpen.

Ekstrem krig

Denne krigen ble ekstrem på begge sider, men i de første årene ble gass brukt bare når irakerne var svært hardt presset.

I sumpområdene i sør kunne ikke irakernes panserstyrker manøvrere effektivt. Artillerigranatenes sprengkraft ble dempet i den våte grunnen. Det fundamentalistiske regimet i Teheran sendte menneskebølger foran angrepene sine for å rydde de irakske minefeltene med føttene. Dette var ofte gutter i alderen 12 til 17 som var bundet sammen i små grupper og ikledt jakker påskrevet Ayatollah Khomeinis tillatelse til å slippe inn i himmelen. Rundt halsen bar de nøkler til himmelens port.

Irakerne led så store tap at analytikere mener det truet Saddams regime. De første gassangrepene var primitive, ofte ble tønner med gass lempet ut fra transportfly. Men fra våren 1984 økte de iranske tapene i gassangrep sterkt. Inspeksjonsteam fra FN som slapp inn på iransk område fant spor av sennepsgass og nervegassen Tabun.

Avansert krig

Irans storoffensiv i februar 1986 ble besvart med gass også mot bakre områder, inkludert Abadan der Hahdrat Fatima sykehus ble rammet. Av iranernes tap på 20.000 skyldtes 8.600 gass.

Det internasjonale samfunnet reagerte bare spakt. I april 1988 åpnet Iraks siste store offensiv, og nå ble gass brukt i flybomber og raketter fra helikoptere, og i artillerigranater og raketter avfyrt fra batterier på lastebiler. Gassangrepene var ikke lenger et siste desperat forsvar men nøye planlagte virkemidler i store, forholdsvis avanserte angrep.

25. juni angrep irakerne ved Majnoun. Artilleriet skjøt en blanding av sprenggranater og granater med cyanid og nervegasser. Skytingen stanset slik at gassen hadde fordampet da den irakske angrepsbølgen nådde fram. Samtidig angrep irakske fly og helikoptere iranernes kommandosentraler, depoter og reservestyrker lenger bak, med sennepsgass og nervegass. Det iranske forsvaret brøt sammen.

Erfaring

Ingen i verden har i dag større erfaring i å føre angrepskrig med gass enn Saddam-regimets gjenværende offiserskorps. Inspeksjonene i FNs regi etter Gulfkrigen i 1991 ble aldri sluttført. Hans Blix mente det gjensto måneders arbeid. At koalisjonens styrker ikke har klart å gjennomføre dette arbeidet på noen dager, midt oppe i krigføringen, betyr ingen ting.

I 1980-88 ble kjemisk krigføring utviklet til et trumfkort på slagmarken. Det virker helt utenkelig at et regime som Saddam Husseins despoti frivillig skal ha avskaffet den kjemiske krigføringsevnen også i de områder Hans Blix aldri fikk inspisert.

Hva med evnen?

Det kan også virke sannsynlig at kjemiske stridsmidler er gjemt i regionen rundt Tikrit, Saddam-regimets mest pålitelige bastion. Spørsmålet som gjenstår nå, er om koalisjonen har klart å bombe artilleriet, rakettkasterne, utskytningsrampene for Scud-raketter og eventuelle fly og helikoptere så grundig, at regimets siste kort i realiteten er gått tapt uten å ha blitt spilt.

BOMBEMÅL: Flyfoto av det Pentagon omtaler som et anlegg for det irakiske regimet i Tirkit. Bildet er tatt rett før et flyangrep og ble offentliggjort i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media