Saddam risikerer dødsstraff

Når rettssaken mot Saddam Hussein starter i morgen er det en av de minst kjente sakene som han er tiltalt for som skal behandles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er massakrene i Dujail i 1982 hvor 143 mennesker ble drept, og hvor opp mot 1500 andre av innbyggerne ble fengslet og torturert, angivelig som hevn for et mislykket attentat mot Saddam Hussein.

Sterke bevis

Når retten har valgt Dujail som første sak skyldes det åpenbart at bevisene mot Saddam Hussein ansees som sterke, og at man i løpet av kort tid kan få en fellende dom mot ham og hans sju medtiltalte.

Hvis han blir kjent skyldig venter dødsstraff, og hvis dommen blir opprettholdt etter at den er anket skal dommen fullbyrdes seinest etter 30 dager. Det vil bety at sakene om gassangrepet i Halabja hvor flere tusen kurdere ble drept, eller nedslaktingen av flere tusen sjiamuslimer etter opprøret i 1991 blir lagt til side i likhet med rundt ti andre saker i tiltalebeslutningene.

Husseins advokater vil imidlertid på første rettsdag forlange at saken blir utsatt fordi de ikke har hatt tilstrekkelig tid til å forberede forsvaret. De har ikke bare måttet vente på dokumentasjonen tribunalet vil legge fram, men har også hatt store problemer med Saddams datter Raghad, som stadig har blandet seg opp i advokatenes forberedelser.

-  Hun kontrollerer advokatene selv om hun ikke har noen juridisk bakgrunn, sier en av juristene som har fått sparken til Associated Press.

Menneskerettsadvokater håper at opplegget for rettssaken vil være i tråd med krigsforbryterdomstolen i Haags behandling av Slobodan Milosevic. Saken mot Milosevic har nå vart i mer en tre år, selv om mange mener at dommerne har gått altfor langt for å sikre at det ikke skal være tvil om at han har fått en rettferdig rettergang.

Hemmelig identitet

Tribunalet i Irak skiller seg imidlertid fra de internasjonale domstolene ved at det bare er irakere i domstolen. De fem dommernes identitet er blitt holdt hemmelig i likhet med medlemmene av aktoratet. Det er frykten for represalier fra Saddam-lojale opprørere som gjør at man ikke vil offentliggjøre navnene.

Saddams fremste forsvarere er imidlertid kjent. Det er Khalil al-Dulaimi, advokat fra Bagdad, og medlem av Iraks advokatforening, og Abdel Haq Alani, født i Irak, men driver nå sin advokatpraksis i London.

KAN FÅ DØDSDOM: Saddam Hussein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer