Saddam sa nei til Blix

For første gang nektet Saddam Hussein i går åpenlyst å la våpeninspektørene gjøre jobben sin. Det kan være påskuddet USA har ventet på for å angripe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Saddam sa i går høylytt nei til å la amerikanske overvåkingsfly av typen U2 få fly uhindret over Irak. Saddams nei kan være et viktig påskudd for USA til å gå til krig mot Irak hvis ikke våpeninspektørene finner ugjendrivelige bevis for masseødeleggelsesvåpen.

- Vi fikk ikke godkjennelsen som vi ønsket oss. Irakerne satte en rekke betingelser som ikke var akseptable for oss, sa lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, i går kveld.

Bryter FN-resolusjon

Dermed har Saddam Hussein for første gang brutt forutsetningene i FN-resolusjonen 1441, som krever at Saddam Hussein og hans regime åpner alle dører og gir FN-inspektørene fritt innsyn i det de er interessert i.

- Hvis mannskapet på flyene er amerikanere som opererer under FN-mandat, så snakker vi fortsatt om spionfly, sier Amer al-Saadi, rådgiver for Saddam Hussein.

Forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt sier at det ikke er noen tvil om intensjonen i FN-resolusjonen.

Krever samarbeid

- Intensjonen er at man skal ha tilgang overalt, også i lufta, sier han. Han tror USA vil bruke Saddams nei for det det er verdt, og mener det kan bli viktig når FNs sikkerhetsråd skal diskutere våpeninspektørenes rapport mandag neste uke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer