Saddam sa nei til Blix

For første gang nektet Saddam Hussein i går åpenlyst å la våpeninspektørene gjøre jobben sin. Det kan være påskuddet USA har ventet på for å angripe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam sa i går høylytt nei til å la amerikanske overvåkingsfly av typen U2 få fly uhindret over Irak. Saddams nei kan være et viktig påskudd for USA til å gå til krig mot Irak hvis ikke våpeninspektørene finner ugjendrivelige bevis for masseødeleggelsesvåpen.

- Vi fikk ikke godkjennelsen som vi ønsket oss. Irakerne satte en rekke betingelser som ikke var akseptable for oss, sa lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, i går kveld.

Bryter FN-resolusjon

Dermed har Saddam Hussein for første gang brutt forutsetningene i FN-resolusjonen 1441, som krever at Saddam Hussein og hans regime åpner alle dører og gir FN-inspektørene fritt innsyn i det de er interessert i.

- Hvis mannskapet på flyene er amerikanere som opererer under FN-mandat, så snakker vi fortsatt om spionfly, sier Amer al-Saadi, rådgiver for Saddam Hussein.

Forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt sier at det ikke er noen tvil om intensjonen i FN-resolusjonen.

Krever samarbeid

- Intensjonen er at man skal ha tilgang overalt, også i lufta, sier han. Han tror USA vil bruke Saddams nei for det det er verdt, og mener det kan bli viktig når FNs sikkerhetsråd skal diskutere våpeninspektørenes rapport mandag neste uke.

FN-resolusjon 1441 krever at Irak samarbeider fullt og helt med våpeninspektørene, og advarer om «alvorlige konsekvenser» dersom dette ikke skjer, noe som kan tolkes som bruk av militærmakt.

USA og Storbritannia har en rekke ganger hevdet at Irak ikke er samarbeidsvillige nok. Det gjelder selv om Irak i går undertegnet en tipunktsavtale med Hans Blix' våpeninspektører. Avtalen åpner blant annet for at inspektører kan slippe inn i private hjem. Men også det er en del av FN-resolusjonens intensjon, ifølge Barth Eide.

Anklager om spionasje

Tidligere i går anklagde Irak våpeninspektørene for provoserende oppførsel og spionasje.

- Inspektørene begynte sitt arbeid på en akseptabel måte, men det tok ikke lang tid før begynte å innhente etterretningsinformasjon, heter det i avisa til det regjerende Baath-partiet. Avisa Ath-Thawra skriver at inspektørene også er ute etter informasjon om Iraks konvensjonelle slagkraft.