Saddam-saken utsatt

Starter opp igjen på søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Retten har bestemt at saken mot Saddam Hussein skal utsettes til søndag. Avgjørelsen kom midt i diskusjoner og krangel mellom dommerne melder AP.

Forsinkelsen var det siste tegnet på en rettssak i fullstendig kaos.

Etter at journalistene hadde ventet i flere timer, sa rettsbetjent Raid Juhi at de hadde bestemt seg for å utsette rettssaken til søndag.

Ifølge Juhi var årsaken at flere vitner ikke hadde mulighet til å møte i dag fordi de var på pilgrimsreise til Saudi-Arabia.

- Krangel blant dommerne

Men to dommere sier at årsaken til utsettelsen skal være krangling om dommerpanelet.

I går oppnevnte retten en ny sjefsdommer i rettssaken mot Saddam Hussein etter at hoveddommer Rizgar Mohammed Amin trakk seg. Kurderen ble beskyldte for å la rettssaken komme ut av kontroll, og var lei av all kritikken.

Raouf Rasheed Abdel-Rahman, også kurder som sin forgjenger, er en av fem i dommerpanelet som nå skal lede retten i saken mot den tidligere diktatoren. Men oppnevnelsen av Abdel-Rahaman førte til nye spørsmål om rettferdigheten i rettergangen.

Den nye dommeren er nemlig født i Halabja, byen der 5000 kurdere antas å ha blitt drept etter at Saddams styrker gikk til angrep på byen med kjemiske våpen i 1988. Ifølge familien til den ny-oppnevnte dommeren, skal slektninger av Abdel-Rahman ha vært blant de drepte. Det stilles dermed spørsmål ved dommerens habilitet.

Nå ønsker enkelte at den gamle sjefsdommeren skal komme tilbake.

I RETTEN: Saddam Hussein.