Saddam sender diplomat til Norge

Saddam Hussein oppretter nå diplomatiske forbindelser i Norge. Den irakiske sendemannen Abdul karim Muhsen al-Haidari er i Norge og skal fredag ha samtaler i UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen kommer etter at Norge bestemte seg for å gjenoppta de diplomatiske forbindelsene med Irak. Bakgrunnen er at Norge leder sanksjonskomiteen for Irak i FNs sikkerhetsråd og derfor trenger direkte forbindelser til Saddam Husseins regime.

Den irakiske sendemannen får tittelen chargé d'affaires og blir stasjonert ved den irakiske ambassaden i Stockholm. Sendemannen kom til Oslo i dag og skal ha møter med Utenriksdepartementet på fredag.

Norges stasjon i Bagdad blir opprettet rett over påske. Da reiser karrierediplomaten Stein Undheim til den irakiske hovedstaden. Undheim blir chargé d'affaires. Det er ikke aktuelt på det nåværende tidspunkt med representasjon på ambassadør-nivå.

Utenriksdepartementet jobber nå med å få utstyr og møbler inn i Irak. Siden internasjonale flygninger til Bagdad er forbudt, må alt fraktes med bil fra Amman i Jordan.

Isfront

Forholdet mellom FN og Irak er forsatt svært spent. I dag stemplet Irak FNs nye våpeninspektør Hans Blix som spion. Svensken Blix er fortsatt nektet adgang til Irak. Blix skal lede FN-kommisjonen (UNMOVIC) i Irak og har ansvar for å kontrollere at Irak oppfyller kravene om nedrustning.

Det blir ikke aktuelt å oppheve de strenge internasjonale sanksjonene mot Irak før UNMOVIC er på plass og kan rapportere at Irak ikke produserer eller forsøker å produsere masseødeleggelsesvåpen. Irak mener på sin side at de har oppfylt FNs krav og vil ha bort sanksjonene nå. De mener blokkaden opprettholdes som et ledd i USAs kamp for å bli kvitt Saddam Hussein.

Målrettede sanksjoner

Norge har i Sikkerhetsrådet gått inn for å målrette sanksjonene mot Irak bedre. På en pressemøte i går sa statssekretær Raymond Johansen at Norge ønsker å slippe flere varer inn til Irak. Men samtidig diskuterer nå Norge med Iraks naboland om tiltak for å bedre kontrollen med hva som slipper inn i Irak.

- Det kommer en masse ting som ikke blir kontrollert inn i Irak via nabolandene Jordan og Syria, sa Johansen.