Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam sender forsterkninger

1000 kjøretøyer og en stor styrke irakske elitesoldater er på vei fra Bagdad mot USAs styrker ved Nasiriyah. Det går mot panserslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etteretningskilder i US Marines sier at avdelinger fra Saddam Husseins best trente og mest lojale styrker i den republikanske garden har forlatt Bagdad.

- De går rett mot de amerikanske styrkene ved Nasiriyah, sier kilden til USA Today. Observatører spår et større slag i området mellom byene Karbala og Najaf. Den irakske styrken ruller sørover med en hastighet på mellom 30 og 60 kilometer i timen, i ly av en pågående kraftig sandstorm.

Irakske styrker har vært i harde trefninger med de amerikanske styrkene rundt byen, og det var også her de fem første amerikanske soldatene ble tatt til fange.

Den tilsynelatende irakske offensiven, kommer til tross for intens bombing fra koalisjonsstyrkenes fly, stridsvogner og kamphelikoptre.

Bombene regnet over Bagdad

I natt hørtes til sammen et tredve-talls kraftige eksplosjoner i Bagdad. Eksplosjonene skal ha kommet fra sentrum av byen. Samtidig hørtes lyden fra luftverild. Det er foreløpig uvisst om folk har blitt drept eller skadd nattens kamper.

Samtidig som det kan gå mot et større slag sør i Irak, er USA i gang med å åpne en nordlig front. Seint onsdag kveld ble over 1000 amerikanske fallskjermsoldater sluppet ved en flybase i Nord-Irak i kurdisk-kontrollert område.

En kolonne på mellom 70 og 120 irakiske pansrede kjøretøy og stridsvogner klarte onsdag kveld å kjempe seg ut av den omringede byen Basra. Kolonnen skal være på vei sørover til Faw-halvhøya. Styrken blir bombet av britiske fly, skriver Sky News.

750 drept ved Najaf

Det hittil blodigste slaget i krigen i Irak finner sted ved byen Najaf. Amerikanske tropper har nå omringet byen.

Harde kamper foregår ved byen Najaf, ti mil sør for Bagdad. Amerikanske offiserer på stedet rapporterer om harde strider.

Sky News har en reporter ved Najaf. Han forteller at det er tusenvis av soldater og stridsvogner med i kampene.

Han forteller også at amerikanske stridsvogner havnet i elva da de forsøkte å krysse Eufrat på en provisorisk bro som kollapset.

To stridsvogner slått ut

Tre av stridsvognene ble isolert og kom under iraksk ild, melder reporteren.

Fly fra koalisjonsstyrkene skal ha beskyttet soldatene i stridsvognene ved å angripe de irakske styrkene fra lufta, nyhetsbyrået AP melder at mange irakske soldater ble drept i disse angrepene.

Det meldes nå at irakerne har bedt om forsterkninger, og at en ukjent antall soldater er på vei nordover fra byen Karbala mot Najaf.

To amerikanske M1-A1 Abraham-stridsvogner er meldt ødelagt i kampene, men foreløpig benekter USA at noen av deres soldater er drept.

En etterretningsoffiser fra 1. Brigades tredje infanteridivisjon opplyser at rundt 750 irakske soldater er drept i kampene.

Flere sivile døde

I tillegg kommer et ukjent antall drepte i Bagdad og de andre byene der har vært massiv bombing og harde kamper. Samtidig har mange sivile irakere måttet bøte med livet. Initiativet Iraq Body Count er et uavhengig initiativ for å telle antall sivile ofre i krigen i Irak.

Det er basert på en egen metode som er utviklet professor Marc Herold ved Universitetet i New Hampshire. Basert på en systematisk sammenstilning av ulike rapporter i media, kartlegger han systematisk meldinger om drepte. Metoden ble brukt under krigen i Afghanistan og er videreutviklet nå.

Akkurat nå er mellom 213 og 292 sivile irakere drept ifølge initiativet.

CNN melder at 43 soldater fra koalisjonsstyrkene hittil har mistet livet i kampene.

Kan rykke inn i Basra

I sør ble det sent tirsdag kveld rapportert at lokale shiamuslimer gjorde opprør mot Saddams soldater, men både irakere og TV-kanalen Al-Jazeera har benektet dette.

I dag gikk den britiske statsminsiteren, Tony Blair, ut og sa at det tilsynelatende var et lite opprør i byen i går kveld, men at det var stille i byen i dag.

Opprøret skal ha startet etter at britiske tropper i en lynaksjon gikk inn i millionbyen og tok lederen for det lokale Baath-partiet til fange. 20 personer skal ha blitt drept i aksjonen.

- Det ser ut som om det var et opprør i Basra i går kveld, sier talsmann for det briske forsvaret, Al Lockwood i dag.

Han sier at sivile irakere gikk til angrep på irakske soldater som forsvarte byen mot de britiske styrkene. Ifølge reportere utenfor byen skal de irakske soldatene har rettet bombekastere mot sivile inne i Basra.

De britiske styrkene forsøkte i går kveld å beskytte sivilbefolkningen ved å slå ut stillingene som rettet skytset innover i byen.

Styrkene står nå klare til å rykke inn i byen for å hjelpe sivilbefolkningen mot å bli massakrert av egne soldater.

Demonstrasjoner i Basra

Britene har forsøkt å iscenesette et opprør i byen ved å sende flyveblader og høyttalere. Sivilbefolkningen i millionbyen er isolert, og har ikke tilgang til rent vann. Røde Kors frykter for en humanitær katastrofe, med utbrudd av sykdommer.

To britiske soldater i en stridsvogn døde ved Basra i går etter at en annen britisk stridsvogn hadde åpnet ild mot den.

Amerikanske fly slapp sattelittstyrte bomber mot sentrum i Basra, og de skal ha truffet militære mål som var skjult som sivile bygninger.

<B>HARDE KAMPER: Det har vært harde kamper ved Nasiriyah i flere dager. Nå sender Saddam forsterkninger.
SKADD: En skadd amerikansk soldate blir evakuert, og fotografen viftet bort.
<B>REGN I BASRA: Britiske styrker overvåker situasjonen inne i millionbyen Basra.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling