Saddam sier unnskyld

Diktatoren sa i kveld unnskyld til det kuwaitiske folk for invasjonen i 1990.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I formiddag ble det varslet at Saddam Hussein ville komme med «et viktig budskap» til Kuwaits befolkning i ettermiddag.

- Vi ber gud om unnskyldning for enhver handling som han ikke har likt i fortiden, og vi ber dere om unnskyldning på samme måte, sa iraks informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf, som leste talen.

Saddam hevder han i 1989 prøve å få til en fredelig løsning med Kuwait, men at myndigheten i andre land rundt Gulfen ikke var interessert i forhandlinger. På samme tid skal amerikanske tropper ha drevet øvelser sammen med kuwaitiske tropper, noe Saddam hevdet var en trussel mot Irak.

Diktatoren mener Irak er et offer for en konspirasjon blank kuwaitiske ledere, som skal ha tappet olje som tilhørte Irak fra grenseområdene. Han gjentok også anklagene om at Kuwait brøt OPECs kvoter for oljeproduksjon, noe som senket prisene og rammet Iraks økonomi. Saddam hevder også å ha dokumenter som viser at USA og Kuwait hadde utarbeidet planer om å invadere Irak.

Benekter masseødeleggelsesvåpen

Tidligere i dag la Irak fram en liste over landets våpenprogrammer til FN Irakiske myndigheter sier at landet ikke har masseødeleggelsesvåpen.

- Vi erklærer at Irak er tomt for masseødeleggelsesvåpen. Jeg gjentar: Irak har ingen masseødeleggelsesvåpen, sa Hussam Mohammed Amin, sjef for Iraks overvåkingsdirektorat, til journalister. Han lovet videre at dokumentene skulle overleveres FNs våpeninspektører i løpet av noen få timer.

Erklæringen kom få timer før Sikkerhetsrådets frist for å legge fram lista gikk ut.

Storbritannias statsminister Tony Blair sier han håper Iraks redegjørelse er fullstendig og korrekt, men at han forblir skeptisk. Blair sier samtidig at det internasjonale samfunn ikke har rett til å styrte Saddam selv om han var en tyrann.

- La oss håpe det er en sann og åpenhjertig rapport, sa Blair i en artikkel i den arabiskspråklige avisen Al-Hayat i London

- Det faktum at Saddam er en brutal tyrann gir oss ingen automatisk rett til å få ham styrtet. Vi kan ikke fjerne hvert eneste barbarisk regime fra verden. Vi kan bare gjøre det folkeretten gir oss fullmakt til.