Saddam sikker på seier

Saddam Hussein venter at krigen kommer snart. Dette gir han uttrykk for i et intervju som blir sendt på amerikansk TV i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Saddam frykter åpenbart ikke krigen og gir uttrykk for at han er overbevist om at Irak vil takle et voldsomt førsteslag og seire til slutt.

Intervjuet, som ble tatt opp med et irakisk TV-team, ble delvis sendt på kanalen CBS i natt. Hele samtalen mellom Hussein og Dan Rather blir vist i kveld i programmet 60 minutes.

Forstår alvoret

Rather (71), som er en veteran og et av de store navnene i amerikansk TV-verden, sa i går at Saddam Hussein virket rolig og avbalansert. Han er fullt klar over alvoret og at en invasjon er nær forestående. Hussein sier i intervjuet at Irak er så forberedt som landet kan være. Han så for seg et mulig scenario hvor Irak må ta imot et voldsomt førsteslag fra USA og landets allierte, kanskje også et stort angrep nr. 2. Men hvis Irak klarer å absorbere dette, vil landet til slutt seire, sier Hussein i intervjuet.

Han henviser her til slutten av den forrige Golfkrigen, som Irak i hans øyne ikke tapte.

Invitasjon

Saddam Hussein sier i intervjuet at han gjerne vil debattere med George W. Bush.

- Jeg er klar til å føre en dialog med din president. Jeg vil si hva jeg ønsker, og han kan si hva han ønsker. Det blir en mulighet for ham, dersom han vil fastholde behovet for krig, til å overbevise verden, sier Hussein.

Dette forslaget ble kontakt avvist fra Det hvite hus i går. Forslaget vakte stor oppmerksomhet i amerikanske medier i går, og The Daily News i New York omtalte en slik mulig diskusjon som «alle debatters mor».

Saddam Hussein avviser klart kravet fra lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, om at Irak skal ødelegge sine omstridte Al-Samoud 2-raketter. Han hevder at de ikke har rekkevidde ut over det FN har gitt tillatelse til, ikke er ulovlige og dermed ikke skal ødelegges. Blix har forlangt at denne prosessen starter kommende lørdag, men intervjuet i natt tyder klart på at Saddam Hussein ikke har tenkt å følge dette pålegget fra FN.

Ingen utspill

I løpet av intervjuet sier den irakiske lederen at han ikke planlegger noen overraskende utspill som nå kan endre veien mot et militært angrep på Irak.

- I tilfelle må det komme fra den andre siden, sier han.

Dan Rather forteller til sin egen TV-kanals nettside at Saddam Hussein går litt stivt og synes å være noe plaget med ryggen. Samtalen mellom de to fant sted i Bagdad, og den ble filmet av et irakisk TV-team. CBS har nøye gransket opptaket, men det ser ikke ut til å være sensurert eller endret på noen måte.

Intervjuet kom i stand med hjelp blant annet fra Ramsey Clark, tidligere amerikansk justisminister. Rather hadde trolig også nytte av at det var nettopp han som intervjuet Hussein forrige gang han satte seg ned med en amerikansk journalist.

MØTTE SADDAM: CBS-veteranen Dan Rather sa i går at Saddam Hussein virket rolig og avbalansert under møtet i Bagdad. I intervjuet, som delvis ble sendt i natt, sier Saddam at han forventer at krigen snart starter, samt at Irak er godt forberedt.