- Saddam skal vekk

USA står fast på at inspektører til Irak bare er første skritt i en prosess som skal ende med at Saddam Hussein fjernes fra makten. Les om det diplomatiske spillet som foregår på høygir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd må handle raskt, og Irak vil ikke få noen mulighet til å forhandle med FN eller forpurre vedtak i Sikkerhetsrådet. Riset bak speilet for Sikkerhetsrådet er at USA er klar til å slå til militært mot Irak hvis verdensorganisasjonen ikke aksjonerer.

- Iraks utspill om å slippe inn våpeninspektørene er i beste fall et tegn på at Irak er innstilt på å ta et første skritt. I verste fall er det et nytt tomt løfte, sier en tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet.

Utenriksminister Colin Powell har i flere dager hatt samtaler med representanter for de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet og andre viktige aktører ved FN. USA vil ha en skarp og detaljert resolusjon fra Sikkerhetsrådet, der det legges vekt på Iraks brudd på samtlige resolusjoner siden 1991 (16 i tallet), klargjøring av hva Irak må gjøre nå og hvilke følger det vil ha for Bagdad-regimet, hvis Irak ikke føyer seg etter FNs krav.

Irak er likevel kommet mer på offensiven etter mandagens tilbud om å slippe inn våpeninspektørene uten forhåndsbetingelser. Det gikk ikke lang tid før Irak foreslo drøftinger med FN om praktiske spørsmål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer