- Saddam skal vekk

USA står fast på at inspektører til Irak bare er første skritt i en prosess som skal ende med at Saddam Hussein fjernes fra makten. Les om det diplomatiske spillet som foregår på høygir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd må handle raskt, og Irak vil ikke få noen mulighet til å forhandle med FN eller forpurre vedtak i Sikkerhetsrådet. Riset bak speilet for Sikkerhetsrådet er at USA er klar til å slå til militært mot Irak hvis verdensorganisasjonen ikke aksjonerer.

- Iraks utspill om å slippe inn våpeninspektørene er i beste fall et tegn på at Irak er innstilt på å ta et første skritt. I verste fall er det et nytt tomt løfte, sier en tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet.

Utenriksminister Colin Powell har i flere dager hatt samtaler med representanter for de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet og andre viktige aktører ved FN. USA vil ha en skarp og detaljert resolusjon fra Sikkerhetsrådet, der det legges vekt på Iraks brudd på samtlige resolusjoner siden 1991 (16 i tallet), klargjøring av hva Irak må gjøre nå og hvilke følger det vil ha for Bagdad-regimet, hvis Irak ikke føyer seg etter FNs krav.

Irak er likevel kommet mer på offensiven etter mandagens tilbud om å slippe inn våpeninspektørene uten forhåndsbetingelser. Det gikk ikke lang tid før Irak foreslo drøftinger med FN om praktiske spørsmål.

- Irak skal bare forholde seg til de vedtak og praktiske ordninger som FN kommer med. Det er ikke engang nødvendig med en formell invitasjon fra Irak, og inspektørene reiser inn etter instruks fra FN, heter det fra amerikansk UD.

Amerikanerne vil gå så langt som å understreke, i resolusjons form, at alle inspeksjoner skal innstilles ved det minste forsøk fra irakisk side på å hindre den internasjonale inspeskjonsstyrkens arbeid. Deretter ligger veien åpen for en militær offensiv mot Irak og Saddam Hussein.

Men Sikkerhetsrådet er neppe villig til å følge USA helt ut uten videre. Frankrike murrer over amerikansk krigsiver og vil i første omgang nøye seg med å få inspektørene tilbake til Irak. Russerne er enige i at Irak har brutt alle inngåtte avtaler og FN-resolusjoner gjennom 11 år, men mener at Saddam Hussein nå er kommet FN i møte.

Bare Storbritannia står urokkelig ved USAs side, og utenriksminister Jack Straw understreker at regimet i Bagdad er kommet med forpliktende utspill tidligere, uten å følge opp ord med handling. FNs generalsekretær Kofi Annan ser positivt på Iraks nye imøtekommenhet, og mener det er press fra de arabiske land som har fått Saddam Hussein til å vende om. Annan nevner generalsekretær Amr Moussa i Den arabiske liga som selve nøkkelpersonen.

Annan deltok lørdag på et lukket møte i den arabiske liga, og observatører mener det var da vendepunktet kom.

- Spørsmålet om krig eller fred er oppe til debatt, sa Annan og ba de arabiske land om hjelp til å hindre en ny konflikt i Midtøsten.

Saudi-Arabia, Egypt og Jordan har gjort det klart at de støtter en FN-resolusjon om Irak. Spørsmålet er hvor langt de vil gå nå som Irak er kommet Sikkerhetsrådet i forkjøpet. Selv om USA har sin egen dagsorden og understreker at det sentrale punktet i Irak-konflikten er nedrustning av landet og ikke adgang for våpeninspektørene, så må Bush-administrasjonen være villig til å inngå kompromisser i FNs sikkerhetsråd.

Og de folkevalgte på Capitol Hill vil også ha et ord med i laget. CIA-sjefen George Tenet og forsvarsminister Donald Rumsfeld skal i dagene som kommer orientere Senatet om alle sider ved Irak-konflikten.

Demokratenes senatsleder Thomas Daschle var mandag i kontakt med Det hvite hus for å avtale et nærmere samarbeid mellom George W. Bush og lederne i Kongressen. Daschle nådde ikke fram til presidenten, men stabssjef Andrew Card sa at «Det hvite hus ville komme tilbake til dette spørsmålet senere».

President Bush ønsker et snarlig vedtak om Irak, og demokratene innser at det kan være en fordel. Derfor er den demokratiske ledelsen innstilt på rask behandling for å få Irak-konflikten bort fra valgkampen - hvis det er mulig.

Men enkelte senatorer vil likevel vente for å se hva FN og verdenssamfunnet kommer fram til i spørsmålet om en FN-resolusjon. Demokratene på Capitol Hill vil unngå at USA går til aksjon i Irak uten internasjonal støtte.

(NTB)

<B>GIR LITT ETTER: President Saddam Hussein har tilbudt våpeninspektørene å komme tilbake, men USA mener utspillet er taktikk fra Iraks side, og krever en skarp FN-resolusjon.
<B>KOMMER FN I MØTE: Iraks visestatsminister Tariq Aziz tenner en sigar, dagen etter at Irak tilbød våpeninspektørene å komme tilbake. Men USA krever en FN-resolusjon som sier i klartekst hva som vil skje dersom Irak hindrer inspeksjonene.
KLAR TIL KRIG: En soldat i Tel Aviv med gassmasker som skal deles ut i den israelske hovedstaden. Israel forbereder seg på et mulig militært amerikansk angrep på Irak, og dermed mulige hevnangrep fra Irak mot Israel.
<B>DIPLOMATEN: FNs generalsekretær Kofi Annan forteller pressen om brevet fra Iraks utenriksminister som tilbyr en vilkårsløs våpeninspeksjon. Annan mener det er press fra de arabiske land som har fått Saddam Hussein til å vende om.