Saddam sløser

Er det FNs sanksjoner eller Saddam Husseins sløseri til eget forbruk, som gjør at folket i Irak lider? USA mener at satellittbildene beviser at Saddam sløser milliarder av kroner på palasser til seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regimet i Bagdad konsumerer mer enn 10000 flasker whisky, 350000 ølbokser og 700 flasker vin hver uke. Poenget her er at regimet drikker seg fulle mens de påstår at folket ikke har nok å spise, sa pressetalsmann James Rubin i det amerikanske utenriksdepartementet tirsdag.

Utspillet retter seg mot stadig flere FN-topper og regjeringer som mener sanksjonene mot Irak dreper sivile. USA mener Saddam Husseins og hans regimes luksusliv er grunnen til at folket ikke får nok mat og medisiner.

Rubin viste fram satellittbilder av flere palasser som Saddam Hussein har bygd for seg sjøl og sine støttespillere, etter at FN-sanksjonene ble innført i 1991.

- Smugler olje

I rapporten «Saddam Husseins Irak» fra amerikansk UD heter det at palassene utstyres med forgylte vannkraner, marmorgulv og krystallysekroner. USA la fram satellittfoto av til sammen ni palasser som skal være bygd eller utvidet etter 1991.

Ifølge USA smugler Irak olje for 200 millioner kroner daglig, penger han nekter å bruke på mat, medisiner og andre skrikende nødvendigheter til det irakiske folket.

- I stedet bygger han palasser og kjøper lojalitet fra sin lille klikk av vakter og sitt lille, men betydningsfulle sikkerhetsapparat, slik at han kan forhindre at de setter en kule i skallen på ham, meddelte Rubin.

Motangrep

I ni år har Irak vært utsatt for en beinhard blokade. De siste åra har landet fått lov til å eksportere begrensede oljemengder for å kjøpe mat og medisiner.

Mangelen på mat og medisiner har krevd en grusom pris. Irak hadde før Golfkrigen et omfattende velferdssystem og et av regionens mest moderne helsevesen. Også i denne tida styrte Saddam Hussein sitt land med blodig jernhånd, og bygde palasser for seg og sine.

Nå har helsevesenet kollapset, barnedødeligheten i Irak er fordoblet siden 1991. Nå dør 131 av 1000 barn under fem år.

- Hver kveld går en av fem irakiske barn til sengs uten å ha fått nok næring, sa Hans von Sponeck i midten av februar.

Han sluttet som FNs koordinator for humanitær hjelp til Irak på grunn av FN-sanksjonene, som han mener er hovedårsaken til lidelsene i Irak.

SADDAMS PALASS: Et av Saddam Husseins nye palasser, al-Salam utenfor Bagdad, ble fullført i september 1999. Samtidig som vanlige irakere ikke har nok å spise, har Saddam bygd ni palasser for seg og sine støttespillere, hevder amerikansk UD.