Saddam som Stalin

Da Irak okkuperte Kuwait i 1990, sammenliknet USA diktatoren i Bagdad med Hitler. Men han har mer til felles med en annen tyrann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Naji Sabry refser daglig USA for å true Irak. Det er jobben hans. Men krigsmotstandere som tar Sabry på alvor, bør legge merke til følgende:

Sabrys to brødre Mohammed og Shukri ble fengslet og torturert av Saddam Husseins sikkerhetspoliti, Mohammed ble torturert til døde, hevder den britisk-amerikanske journalisten Christopher Hitchens.

Visestatsminister Tariq Aziz, den koselig utseende mannen som oftest fronter Saddam i internasjonale medier, har en sønn som i fjor ble dømt til 16 eller 20 års fengsel av diktatorens leieknekter.

Dagbladet.no har forelagt disse påstandene for Entifadh Qanbar, som leder Den irakiske nasjonalkongressens (INC) kontor i Washington. Qanbar bekrefter langt på vei opplysningene og viser til kilder i Irak. Men ifølge INC er sønnen til Aziz i øyeblikket ute av fengsel. Helt uavhengig og pålitelig vurdering av opplysningene er rimeligvis utilgjengelig i landet der diktatoren fikk flere stemmer enn det fantes levende velgere.

Forbilde

Mange despoter torturerer opposisjonen. Saddam ynder i tillegg å bruke som utsendinger medarbeidere han har fordervet moralsk, fryktsomme og hunsede menn, mens han holder slektningene deres som gisler.

Med terror og frykt sikrer Bagdads hersker at hans medarbeidere og propagandister holder stø kurs.

Bush den eldre sammenliknet stadig Saddam med Hitler. Men dette er en styringsform som egentlig har mer til felles med Josef Stalins. Den sovjetiske diktatoren anklaget kona til utenriksminister Molotov for sionisme og kastet henne i fengsel. Og Molotov fortsatte å tjene skrekkregimet, slik Sabry og Aziz gjør.

Når norske medier har gjengitt det irakiske regimets påstander om antall sivile drepte i britisk-amerikanske flyangrep mot luftvernbatterier eller anslag over FN-boikottens dødsofre som utgangspunkt for nyhetsoppslag og meninger, vitner det om en villet naivitet av samme slag som en gang ble Josef Stalin til del.

<B>STYRER SOM STALIN:
<B>SØNNEN DØMT: Visestatsminister Tariq Aziz.
BROR TORTURERT OG DREPT: Utenriksminister Naji Sabry.