Saddam spør om stemninga i USA

Da Saddam hadde gitt sitt første intervju på 13 år til journalist Dan Rather, ville han vite om amerikanerne støtter Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intervjuet sendes på amerikansk tv i natt. Sent i morgen kveld vises Saddam-intervjuet på TV 2.

Saddam Hussein understreker overfor TV-kanalen CBS at han ønsker dialog med president George W. Bush ut fra «respekt for folkemeningen i USA».

Da Saddam spurte CBS's nyhetsanker Dan Rather hva amerikanerne mener om en krig mot Irak, protesterte den erfarne journalisten.

- Jeg er bare reporter, ikke akademiker, heller ikke politiker, diplomat eller soldat, sier Rather til avisen The Washington Post.

- Ja, la gå, men du er også amerikansk borger, og du er en erfaren journalist, svarte Saddam.

Sa sannheten til Saddam

CBS-journalisten Dan Rather satt sammen med Saddam i nesten to timer mandag. Men da det formelle intervjuet var over, ville Saddam vite mer om folkemeningen i USA og om president Bush, minnes Rather, som bestemte seg for ikke å pynte på virkeligheten og svarte:

- Jeg tror ikke du vil like svarene på mange av de spørsmål du har stilt, Mr. President. Men du stilte meg klare spørsmål og jeg vil gi klare svar.

Det forteller Rather til avisa på telefonen fra Amman i Jordan.

Saddam som intervjuer

- Jeg likte meg ikke i rollen som intervjuobjekt, men jeg ville ikke komme med slike svar som jeg trodde Saddam ville like. Derfor sa jeg rett ut at det amerikanske folk står bak president Bush, sier Rather.

- Jeg tror han svarte noe slik som «Men ikke like mye som tidligere», sier Rather, som understreket overfor Saddam at selv om amerikanerne liker å diskutere og debattere, så støtter de fortsatt presidenten.

Møtet med Saddam har ikke endret inntrykket av at han venter en krig.

- Saddam venter et angrep med mindre det skjer noe dramatisk, sier Rather.

Det er 13 år siden Saddam sist ga et intervju til en amerikansk journalist. Også den gang var det Rather, men da sammen med ABC-kollega Peter Jennings.

CBS har de siste dagene gjort alt for å skape maksimal oppmerksomhet omkring intervjuet. Saddams uttalelser om Samoud-rakettene og ønsket om direkte samtale med Bush har skapt overskrifter verden over.

Flere har forsøk

ABC-ankeret Jennings og Tom Brochaw i NBC har også arbeidet hardt for å få et intervju med Saddam, men forgjeves. - Jeg nådde fram og tror det skyldes en blanding av rent hell og grundig forarbeid, sier CBS's stjernereporter.

Den konservative avisen The Washington Times mener Rather har fått skikkelig drahjelp av USAs tidligere justisminister Ramsey Clark, som møtte Saddam sist søndag, samme dag som Rather kom til Bagdad.

Clark var justisminister under president Lyndon B. Johnson , men er senere blitt frontfigur i den amerikanske fredsbevegelsen. Hvis Clark la inn et godt ord for Rather, forklarer det hvorfor Saddam svarte positivt - og raskt.

Rather hadde søndag kveld et møte med Iraks visestatsminister Tariq Aziz om mulighetene for et intervju. De to har kjent hverandre siden 1980-tallet, men Aziz kunne ikke love noe intervju. Det er opp til Saddam selv, fikk Rather beskjed om.

Hvorfor intervju?

- Jeg vet ikke hvorfor Saddam sa ja, innrømmer Rather.

- Han er klar over at tidspunktet for et angrep nærmer seg, og han tar Bush alvorlig når presidenten sier at tiden er ute, sier Rather.

- Men det kan også være andre grunner: Saddam leser aviser og vet hvordan amerikanerne ser på utsiktene til krig. Kanskje har han ment at det ikke var noe å tape på å uttale seg direkte til det amerikanske folk, sier Rather, men understreker at han uttaler seg på tynt grunnlag.

Intervjuet begynte noe trådt, med oversettelser som tok mye tid.

- Men etter 11-12 minutter endret det seg. Saddam ble riktig engasjert, lente seg fremover i stolen og trommet med fingrene mot bordplaten, sier Rather.

- Han var avslappet, og hadde ikke hastverk.

Rather fikk vel tre ganger så lang tid med Saddam som den avtalte halvtimen.

(NTB)